Η φωτιά στην Εύβοια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι κάτοικοι της περιοχής επικοινωνούν με κανάλια και ΜΜΕ για να ζητήσουν βοήθεια σε δραματικό τόνο. Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση κατοίκου από την Ιστιαία στο MEGA που είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει εξαφανιστεί ο ήλιος», ενώ από το πρωί δεν έχει δει αεροπλάνο. Θυμίζουμε ότι η φωτιά στην Εύβοια καίει για έκτη μέρα.

«Σας παίρνω από την Ιστιαία. Έχει εξαφανιστεί ο ήλιος. Όλο το σύννεφο έρχεται στην Ιστιαία. Η κατάσταση είναι αποπνικτική. Από το πρωί δεν έχω ακούσει ένα αεροπλάνο. Έλεος, καιγόμαστε! Είμαστε στο έλεος της καταστροφής! Να στείλουν τα εναέρια μέσα. Στέλνουν τον κόσμο από το Πευκί εδώ, θα πνιγεί μέσα στον καπνό ο κόσμος εδώ», ήταν η δραματική έκκληση της κ. Βάσως από την Ιστιαία.

«Είμαστε σε απόγνωση»

«Η Πυροσβεστική δεν είναι αρκετή, είναι δύσβατες οι περιοχές εκεί. Σας παρακαλώ να κάνετε κάτι! Δεν φυσάει καθόλου, έχει άπνοια. Όλος ο καπνός έχει κατέβει κάτω. Είμαστε με πετσέτες στο πρόσωπο μέσα στο σπίτι μας. Ούτε στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε. Όλη η βόρεια Εύβοια έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Είμαστε σε απόγνωση, θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν μπορούμε. Όσοι φεύγουν από τα σπίτια τους έρχονται σε χειρότερο μέρος εδώ. Δε θα προλάβουν ούτε τα ferry boats ούτε τίποτα. Έχουμε έλλειψη σε καύσιμα, δεν μπορούμε καν να μετακινηθούμε! Κάνουμε έκκληση, είμαστε μόνοι μας!», συνέχισε η ίδια εξοργισμένη.

«Πνιγόμαστε στον καπνό. Να έρθουν τώρα. Έτσι και γυρίσει ο αέρας δε θα σωθεί τίποτα. Εχτές καιγόταν ο τόπος και έκαναν 5-6 ρίψεις και έφυγαν. Στις πρόποδες της Ιστιαίας έφτασε η φωτιά», πρόσθεσε.

«Θα μας κάψουν, δεν υπάρχει βοήθεια, δεν υπάρχει τίποτα»

Στιγμές φρίκης ζουν οι κάτοικοι των χωριών στη Βόρεια Εύβοια. Μόλις πριν λίγο εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112 για τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο και Πευκί προς Ιστιαία.


«Θα μας κάψουνε! Δεν υπάρχει βοήθεια, δεν υπάρχει τίποτα! Τα παιδιά μου αγωνίζονται εδώ!» ξέσπασε στην κάμερα του MEGA κάτοικος της περιοχής. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό. Ετοιμάζονται σκαπτικά μηχανήματα για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής κατάστασης.

«Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα θα καούμε ζωντανοί»

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» μίλησε μεταφέροντας την κατάσταση ο πρόεδρος της κοινότητας Γούβες Ευβοίας, Βαγγέλης Τριανταφύλλου.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια και το χωριό μας είναι αποκαρδιωτική. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Είναι στο 1,5 χλμ. έξω από το χωριό. Κατεβαίνει προς Γούβες από Αγδίνες, και το άλλο μέτωπο κατεβαίνει από Τσαπουρνιά. Έχει ξεκινήσει διαδικασία εκκένωσης από το βράδυ και στους Γούβες και στο Καστρί. Κάποιοι άνθρωποι έχουμε παραμείνει εδώ να βοηθήσουμε. Υπάρχει πλωτό μέσο στο Πευκί και περιμένει εκεί αν χρειαστεί κάτι. Θέλω να κάνω μια έκκληση με το πρώτο φως της ημέρας να έχουμε εναέρια μέσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και εννοείται και ενίσχυση από πεζοπόρα τμήματα» είπε ο κ. Τριανταφύλλου.

Δείτε τον χάρτη της περιοχής που καίγεται

«Καίγονται για την ώρα δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα για σπίτια στην περιοχή που να έχουν καταστραφεί. Γενικά ακούμε ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές» συνέχισε ο ίδιος.

«Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Γούβες, Αγριοβότανο, Καστρί. Έχει φύγει από το βράδυ ο κόσμος. Κάποιοι πήγαν σε συγγενικά σπίτια. Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα να σώσουν την κατάσταση, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Στο χωριό, στην είσοδο είναι δύο πυροσβεστικά» κατέληξε ο κ. Τριανταφύλλου, επαναλαμβάνοντας την άμεση ανάγκη για ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή.

«Περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης στην Εύβοια, όταν κλείσουν τα άλλα μέτωπα»

Στα πύρινα μέτωπα που καίνε τη χώρα αναφέρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Κολοκούρης αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης στη βόρεια Εύβοια, όπου –όπως είπε ο ίδιος– δίνεται ένας «μεγάλος αγώνας».

«Θέλουμε περισσότερα εναέρια για να κάνουμε την καταστολή» είπε ξεκάθαρα, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή επιχειρούν 450 πυροσβέστες και 7-8 εναέρια μέσα. Να σημειώσουμε ότι πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών της περιοχής ότι απαιτούνται περισσότερες δυνάμεις από αέρος, προκειμένου να σωθούν τα χωριά και οι περιουσίες τους.

Ωστόσο, ο κ. Κολοκούρης δήλωσε πως θα πρέπει πρώτα να «κλείσουν» άλλα μέτωπα, σε άλλες περιοχές της χώρας, πριν σταλούν περαιτέρω εναέρια μέσα στην Εύβοια. «Για να στείλω κι άλλα εναέρια μέσα, πρέπει να έχω σε ύφεση άλλες πυρκαγιές», δήλωσε χαρακτηριστικά.