Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και συντηρείται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γύρω από τον αριθμό των πυροσβεστικών μέσων, κυρίως των εναέριων που επιχειρούν στις πυρκαγιές αυτές τις ημέρες.

Δεν γίνεται να μην μπορεί να απαντήσει

Μετά την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη και την απάντηση του Άκη Σκέρτσου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επανήλθε στο ζήτημα και μιλώντας στην ΕΡΤ και ζήτησε απαντήσεις.

«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην μπορεί να μας απαντήσει πόσα εναέρια μέσα πετάνε αυτή τη στιγμή. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν έδωσε καμία απάντηση, και η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει διακοπές!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «διαχειριστική ανεπάρκεια» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της τελευταίας εβδομάδας.

Τόνισε δε ότι η πολιτική της ΝΔ είναι μέρος της κλιματικής κρίσης.

Σπέκουλα

Σημειώνεται ότι χτες βράδυ μετά την αρχική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας διαθέτει 74 εναέρια μεσα (1 ιπτάμενο μέσο ανά 146.166 κατοίκους) ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2018 ήταν 51 και το 2020 ήταν 62.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σκέρτσος το 2021 υπάρχουν 14.736 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί), δηλαδή υπάρχει μία αύξηση κατά 15,6%, καθώς το 2018 η χώρα διέθετε 12.739 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες.

Παράλλληλα ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι για την πολιτική προστασία το 2018 δόθηκαν 400 εκ. ευρώ ενώ φέτος δόθηκαν 616 εκ. ευρώ.

«Έχουμε αρκετά ή λίγα εναέρια μέσα πυρόσβεσης; Πολλούς ή λίγους πυροσβέστες; Έγιναν επενδύσεις στην πολιτική προστασία τα τελευταία δύο χρόνια ή όχι;

»Ας δούμε τα δεδομένα όπως αποτυπώνονται στις καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα για τα δήθεν ανεπαρκή μέσα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής που βιώνουμε.

»Η πολιτική προστασία αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε προσωπικό, δομές και εξοπλισμό έως σήμερα» υπογράμμιζε ο κ. Σκέρτσος.

Τα υπόλοιπα 46 που είναι;

Αυτές τις κρίσιμες ώρες να μιλούν λιγότερο και να πράττουν περισσότερα στην κυβέρνηση απάντησε από την πλευρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζης υποστηρίζοντας ότι χτες επιχειρούσαν συνολικά 28 αεροσκάφη και αναρωτιόταν:

«Τα υπόλοιπα 46 αεροσκάφη, μέχρι τα 74, μήπως θα είχε τη καλοσύνη να μας εξηγήσει ο κος Σκέρτσος ποια είναι, που είναι και που επιχειρούν;».

Πριν από λίγο πάντως ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης MEGA τόνισε ότι θα δινόταν με καλύτερους όρους η μάχη με τις φλόγες αν υπήρχαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.