Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Το σημαντικότερο προσκύνημα της Θάσου

Η αετοφωλιά της Θάσου

Στη νότια ακτογραμμή της Θάσου, σε μια επιβλητική τοποθεσία ανάμεσα στην Αλυκή και την Αστρίδα, γραφικούς οικισμούς με παραθεριστική κίνηση και όμορφες ακρογιαλιές, βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού, η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η γυναικεία μονή Αρχαγγέλου, αετοφωλιά χτισμένη σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά, δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν την υπέροχη θέα, να ατενίσουν το αχανές πέλαγος, το Αιγαίο, που απλώνεται μπροστά τους μέχρι το βάθος του ορίζοντα.

Ως συνήθως, η χρονολογία ίδρυσης της μονής πρέπει να αναζητηθεί σε θρύλους και παραδόσεις. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το μοναστήρι οικοδομήθηκε στη θέση όπου ο ασκητής Λουκάς είχε ιδρύσει στις αρχές του 12ου αιώνα ένα εκκλησάκι κατόπιν προστάγματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο εν λόγω ναΐσκος αναφέρεται πρώτη φορά στις πηγές το 1287, όταν ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος έκανε λόγο για μονύδριο προς τιμήν του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, που κατείχε η αγιορείτικη μονή Φιλοθέου σε περιοχή της Θάσου με λατομεία (αρχαίες εξορύξεις μαρμάρου).

Στη μονή Αρχαγγέλου φυλάσσεται τεμάχιο Τιμίου Ήλου (τμήμα ενός από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη Σταύρωση του Χριστού), που είχε αφιερώσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Γ’ Βοτανειάτης στη μονή Φιλοθέου.

Η μονή Αρχαγγέλου εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Τα gatherings δημιουργούν χαμό! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με απορία και σκεπτικισμό (χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό) όλο αυτό... ΣΙΒΥΛΑ |
Helios Kiosk