Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Βόρεια Ελλάδα, την Παρασκευή, και αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προβλέπεται μεταβολή του με λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές, επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μητσοτάκης: Δυστυχώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας -Περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους

Αναφορά στους ισχυρούς ανέμους, που θα επικρατήσουν, έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απειλητική νύχτα εξαιτίας της φωτιάς, τονίζοντας ότι αύριο αναμένουν ισχυρούς δυτικούς ανέμους.

«Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πύραρχος Παπαδόπουλος: Οι μετεωρολογικές συνθήκες της Παρασκευής θα μοιάζουν με εκείνες στο Μάτι

Για το δυσοίωνο καιρικό σενάριο που αναμένεται να επικρατήσει την Παρασκευή ενημέρωσε ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος.

Ο πύραρχος-μετεωρολόγος αναφέρθηκε στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στους ισχυρούς ανέμους που αναμένονται, αύριο. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την επικινδυνότητα της ημέρας, υποστηρίζοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα θυμίζουν αυτές που επικράτησαν στη φωτιά στο Μάτι.

«Διανύουμε τη 10η μέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα που επηρεάζει όλη τη χώρα μας, τον ισχυρότερο καύσωνα όσο αναφορά την ένταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η θερμοκρασία του αέρα και σήμερα ξεπέρασε τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%. Η αυριανή ημέρα χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7 και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία του αέρα θα σημειώσει πτώση και η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του 10% στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι μετεωρολογικές αυτές συνθήκες, δυστυχώς, ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματίου Αττικής, στις 23 Ιουλίου του 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας και στις μετακινήσεις και στις ενέργειες που κάνουμε», πρόσθεσε.

Καλλιάνος: Ο,τι γίνει με τις πυρκαγιές στην Αττική ελπίζω να γίνει σήμερα, έρχονται 6-8 μποφόρ την Παρασκευή

Την καιρική μεταβολή σχολίασε, μέσω ανάρτησής του, ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ ευχήθηκε να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές καθώς την Παρασκευή θα πνέουν ισχυροί άνεμοι, που ίσως, τοπικά, αγγίξουν τα 8 μποφόρ.

«Εύχομαι οι νέες εστίες (αναζωπυρώσεις;) στη Βαρυμπόμπη και στην ευρύτερη περιοχή να τεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα έστω και σε μερικό έλεγχο, διότι, βλέποντας τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα για την Αττική με βορειοδυτικούς ανέμους που οι ριπές τους μετά το μεσημέρι θα αγγίζουν τα 6-7 και πολύ τοπικά ίσως και τα 8 μποφόρ», έγραψε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από νωρίς το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά ισχυρές και πιθανώς να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς στη Θεσσαλία μικρής διάρκειας καταιγίδες. Νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων έως 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 και στα νότια τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.