Η Ελλάδα ζει δραματικές στιγμές. Οι πυρκαγιές καίνε για άλλη μια φορά το παρόν και το μέλλον μας: «Ο Θεός να βάλει το χέρι Του» είπε ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός όταν το απόγευμα της Πέμπτης η φωτιά έχει φθάσει στην περιοχή του.
Κι όποιος δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα στην πατρίδα μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχουμε κάνει βήματα μπροστά με τις φωτιές. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νεκροί –ίσως προς απογοήτευση κάποιων που θα το επιθυμούσαν για να κάνουν συμψηφισμούς με το Μάτι- είναι σπουδαίο γεγονός. Δεν είναι όμως ώρα  για να κάνει κανείς συγκρίσεις με μια μεγάλη εθνική τραγωδία, ίσως από τις μεγαλύτερες από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δεν είναι η στιγμή για ωραιοποιήσεις, ο κόσμος τα καταλαβαίνει αυτά. Όταν έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, όταν πνεύμονες πρασίνου δεν υπάρχουν πια, όταν αθώες ψυχούλες ζώων χάθηκαν στις φωτιές, όταν τεράστιες περιουσίες και κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει.
Ήταν η σοκαριστική στιγμή που φλόγες έφταναν στα σπίτια στη Δροσοπηγή. Ήταν η στιγμή που οι καμπάνες στο Κρυονέρι  άρχισαν να κτυπούν και να καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή Η καταστροφή απίστευτη:   Η Εύβοια; Παραδομένη στις φλόγες. Στην Ηλεία; Εκκενώθηκαν χωριά να  χωριά. Και επειδή δεν μπορεί να εναποθέσεις τις ελπίδες σου μόνον σε θαύματα ή σε παρακλήσεις προς τον Κύριο, η κυβέρνηση ζήτησε την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πύρινης καταστροφής.
***
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έπιασαν δουλειά με drones και αεροσκάφη
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να συνδράμουν στην διαχείριση εθνικών κινδύνων. Κλήθηκαν να βοηθήσουν όταν εμφανίστηκε η πανδημία, ήταν αυτές που πρώτοι παρασκευάσαν αντισηπτικά υγρά και μάσκες, αυτές οργάνωσαν τα εμβολιαστικά κέντρα και τώρα καλούνται πάλι να συνδράμουν ενεργά στην πρόληψη και στη διαχείριση των πυρκαγιών. Στις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες κτλ.), πρώτες οι Ένοπλες Δυνάμεις φθάνουν για βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.  Είναι οργανωμένες, έχουν τα μέσα, γνωρίζουν τη «δουλειά», διαθέτουν εμπειρία, drones, Σινούκ, αεροπλάνα και έμψυχο υλικό ικανό όχι μόνον να εντοπίζει εστίες φωτιές, αλλά και να δίνει τη μάχη.
Οι καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στην Ηλεία και όπου αλλού εκδηλώθηκαν (προχθές είχαν εκδηλωθεί 118 πυρκαγιές) έθεσαν σε ετοιμότητα το στρατιωτικό σχέδιο «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπισή τους. Όπως αποκάλυψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει ήδη αναπτυχθεί ο σχεδιασμός επιτήρησης και στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων, 63 οχήματα πάσης φύσεως, 39 αεροσκάφη για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση. Από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση με drones και αεροσκάφη, ενώ διπλασιάζονται οι περίπολοι πυρασφάλειας σε πληγείσες περιοχές και περιοχές υψηλού κινδύνου.
***
Η Πρόεδρος ευχαριστεί
Τη ευγνωμοσύνη των Ελλήνων «για την τεράστια και ηρωική προσπάθεια που καταβάλλουν οι γυναίκες και οι άνδρες καθώς και οι εθελοντές της Πυροσβεστικής εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος παρακολουθεί πολύ στενά την όλη κατάσταση ενημερώνεται συνεχώς και δίνει τα εύσημα σε όλους αυτούς, που στις δύσκολες αυτές ώρες της πυρόσβεσης, δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη, προσπαθώντας να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, δάση και ζώα.
***
Το Twitter αποθεώνει τους πυροσβέστες
Τους ήρωες πυροσβέστες, λοιπόν, τιμούν διαρκώς αυτές τις ημέρες οι χρήστες του Twitter, βλέποντάς τους να βουτούν στις φλόγες με αυταπάρνηση για το καλό όλων μας.
***
Οι πολιτικοί αρχηγοί στα πύρινα μέτωπα
Ο Πρωθυπουργός, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς ξαναπήγε στην Βαρυμπόμπη, αφού προηγουμένως βρέθηκε στην Ηλεία, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, με κριτική  προς τον Πρωθυπουργό, αλλά για πρώτη φορά εμμέσως πλην σαφώς με διάθεση αυτοκριτικής για το πως διαχειρίστηκε τις φυσικές καταστροφές (κυρίως στη φωτιά στο Μάτι) η κυβέρνησή του.  Η Φώφη Γεννηματά μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στις περιοχές που κατάστρεψε η φωτιά στην Αχαΐα. Η Φώφη ζήτησε ενημέρωση από το αρχηγό της Πυροσβεστικής. Το ΚΚΕ, έθεσε τον κομματικό του μηχανισμό (και τα μέλη της ΚΝΕ) στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ολοι οι βουλευτές του και τα στελέχη του βρέθηκαν στις φωτιές, άλλος στην Ηλεία, άλλοι στο Κρυονέρι, άλλοι στην Εύβοια.
***
Τα νέα κρούσματα και η μετάλλαξη «Δέλτα»
Για άλλη μια μέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς. Μπορεί τα νέα κρούσματα να ήταν κατά 56 λιγότερα από χθες (από 2.856 καταγράφηκαν 2.800) και ο αριθμός των διασωληνωμένων να παραμένει ο ίδιος με τον χθεσινό (192) και ο αριθμός των θανάτων από 19 που ήταν την Τετάρτη μειώθηκαν στους 12, αλλά η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί πλέον παντού.
***
Η σπουδαία αθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη
Η Κατερίνα Στεφανίδη που έδειξε και στο Τόκιο ότι είναι μια από τις καλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών στο επί κοντώ πήρε την 4η θέση με άλμα στα 4.80μ ενώ είχε αποτυχημένες προσπάθειες στα 4.90μ. έκανε μια τρομερή προσπάθεια στον τελικό του επί κοντώ στο Τόκιο, άγγιξε το μετάλλιο, ισοφαρίζοντας την καλύτερη φετινή επίδοσή της (4,80μ.), αλλά έμεινε τελικά στην 4η θέση. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ τόνισε πως σύντομα θα είναι έτοιμη να πηδήξει πάνω από τα πέντε μέτρα και στάθηκε στα τεχνικά λάθη που της στέρησαν μια καλύτερη επίδοση στον σημερινό τελικό. Στην 8η θέση η Νικόλ Κυριακοπούλου.
***
Οι Αντετοκούνμπο πήγαν Ακρόπολη μαζί με το τρόπαιο
Οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο όχι μόνον δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και την Ακρόπολη, αλλά πήραν το τρόπαιο μαζί τους. Οι πρωταθλητές του ΝΒΑ πήγαν στο λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, έχοντας για συντροφιά το τρόπαιο Λάρι Ο΄Μπράιαν που κατέκτησαν με τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο Γιάννης πήρε μαζί του και το τρόπαιο του ΜVP των τελικών. Φυσικά, η παρουσία της οικογένειας Αντετοκούνμπο δεν πέρασε απαρατήρητη από όσους βρίσκονταν στην Ακρόπολη την ίδια στιγμή, με τα φωτογραφικά φλας να απαθανατίζουν τον Γιάννη και τον Θανάση με το κύπελλο του ΝΒΑ. Έτσι, το τρόπαιο έκανε την πρώτη του βόλτα στο ιστορικό μέρος της Αθήνας. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί και τα μέρη όπου μεγάλωσε η οικογένεια Αντετοκούνμπο, τα Σεπόλια και του Ζωγράφου, με τα μικρά παιδιά να έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μαζί του και να παίξουν μπάσκετ με τα δύο αδέλφια. Όμως το Σάββατο ο Γιάννης θα πρέπει να αποχωρήσει προκειμένου να προλάβει τα γεννητούρια.
***
Ο κάθε κατεργάρης  στον πάγκο του
Ποιος είδε χθες τον  Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή και δεν φοβήθηκε. Όταν ενημερώθηκε ότι, στην ΔΟΥ Χολαργού, οι πολίτες βρήκαν πόρτες κλειστές, ώρα 11 το πρωί, μου είπαν ότι είχε τόσο εξοργιστεί που διέταξε αμέσως πειθαρχική έρευνα για την καταγγελία, όπως και για το γεγονός ότι, στην ίδια εφορία, τα τηλέφωνα δεν… λειτουργούν, όταν καλούν οι φορολογούμενοι. Μαθαίνω όμως ότι πέραν της πειθαρχικής διαδικασίας, υπάρχει εν εξελίξει και άλλη έρευνα, για να διαπιστωθεί αν και σε ποια έκταση υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις «υπολειτουργίας» υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Όπως χαρακτηριστικά λένε στην ΑΑΔΕ «καιρός είναι να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».