Bρέθηκε στην Ανδρο για πρώτη φορά πριν από 33 χρόνια, μια Καθαρά Δευτέρα. Και την αγάπησε. Απέκτησε εκεί ένα σπίτι, στις Στενιές. Και εκεί στο νησί του Ανδρέα Εμπειρίκου και των καραβοκύρηδων, η σύζυγός του, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, εμπνεύστηκε βιβλία της και κυρίως το μυθιστόρημά της «Μικρά Αγγλία», το οποίο το 2013 ο ίδιος μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

«Κύριε Βούλγαρη, τι σας γοητεύει τελικά στην Ανδρο;» τον ρωτώ. «Το φως και το αεράκι, τα δύο χαρακτηριστικά του τόπου μας. Ακόμα περισσότερο των Κυκλάδων και της Ανδρου για το πασίγνωστο μελτέμι. Ακούς τον βηματισμό του, σαν ταξιδιώτης γνωστός ή άγνωστος, αδιάφορο, που σε επισκέπτεται για καφέ και κουβέντα στο βεραντάκι».

Οι δεσμοί του Παντελή Βούλγαρη με το νησί τα τελευταία επτά χρόνια ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ανέλαβε, το 2015, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του δηλαδή, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου. «Η πρόταση έγινε ξαφνικά, ένα πρωινό στην πλατεία Εξαρχείων. Είναι δυνατόν να αρνηθείς να επιστρατευτείς για τέτοιο σκοπό;» λέει χαρακτηριστικά. «Δέχθηκα γιατί ονειρεύτηκα να γεμίζει το θέατρο Ανδριώτες και επισκέπτες λίγο πριν το σκοτάδι κερδίσει την παρτίδα της ημέρας και σαν χάδι ακουστεί το βήμα ή ο ψίθυρος της τέχνης».

 

Ενα φεστιβάλ γεννιέται

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου, λοιπόν, ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού θεάτρου, το οποίο χρηματοδότησε ο Αλκιβιάδης Τάττος. Ετσι οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014 σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ανδρου. Το θέατρο ολοκληρώθηκε μέσα σε έναν χρόνο και έχει σήμερα χωρητικότητα 870 θέσεων. Βρίσκεται στη Χώρα της Ανδρου, ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Λύκειο. «Ενα θέατρο που να φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα». Αυτή ήταν η πρόταση των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την ιδέα. Και πράγματι κτίστηκε σε μια ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση, προστατευμένη από τον άνεμο και με πανοραμική θέα προς τον Νότο. Ετσι το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2015 αγκαλιάστηκε από το κοινό, έχοντας φιλοξενήσει μέχρι σήμερα σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Μαρία Φαραντούρη και οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, ο ΘΟΚ, το Θέατρο Τέχνης και πολλούς ακόμη, δίνοντας παράλληλα βήμα σε τοπικά συγκροτήματα όπως η Φιλαρμονική Ανδρου, σε θιάσους κ.λπ.

Η εφετινή διοργάνωση

Ποιο είναι όμως το σκεπτικό κάθε χρονιά για τη δημιουργία του προγράμματος του φεστιβάλ; «Να κυνηγήσουμε τις καλές ποιοτικές δουλειές. Να συστήσουμε επιτέλους το όμορφο νησί μας σε καλλιτέχνες και σχήματα που το προσπερνούσαν στις θερινές περιοδείες τους» απαντά ο Παντελής Βούλγαρης.

Το εφετινό πρόγραμμα είναι άκρως ενδιαφέρον, φέρνοντας έντονα το στοιχείο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. «Eχει σαν σκοπό ο σύγχρονος βηματισμός να ακούσει τις βαριές πατημασιές εκείνων που βάλανε πλάτες να συναντήσουν πρώτοι τις συλλαβές της γλώσσας μας. Eτσι, οι επετειακές εκδηλώσεις στο θέατρο θα δώσουν την ευκαιρία να μάθουμε, να νιώσουμε, να στοχαστούμε και αναστοχαστούμε πάνω στην Ιστορία μας» εξηγεί ο Παντελής Βούλγαρης.

Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή 1 Αυγούστου, το Σύνολο Πνευστών της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τη Μεικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου συμπράττουν για τη συναυλία «1821-2021: 200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα», αφιερωμένη στους σύγχρονους συνθέτες που ταξίδεψαν με τα τραγούδια τους μέσα στον χρόνο την ελεύθερη Ελλάδα. Στις 4 Αυγούστου έρχεται η ώρα του θεάτρου με την παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστές τον Αρη Σερβετάλη, τη Μαίρη Μηνά και τον Πάνο Βλάχο, ενώ τη σκυτάλη στις 5 Αυγούστου παίρνει ο «Οθέλλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια και Αιμίλιου Χειλάκη, με τους Γιάννη Μπέζο, Αιμίλιο Χειλάκη, Μυρτώ Αλικάκη και Μάιρα Γραβάνη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στις 9 Αυγούστου παρουσιάζεται η παράσταση «Νικήρατος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση.To έργο αυτό αποτελεί μάλιστα το πρώτο πατριωτικό δράμα της νεότερης Ελλάδας. Γράφτηκε το 1826 από την Ευανθία Καΐρη, αδελφή του ανδριώτη δασκάλου, στοχαστή και αγωνιστή της Επανάστασης Θεόφιλου Καΐρη, έχοντας θέμα την Εξοδο του Μεσολογγίου. Μάλιστα, μία ημέρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί από τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη ομιλία με θέμα «Θεόφιλος Καΐρης: Μια οδύσσεια ιδεών», η οποία διοργανώνεται από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Στις 12 Αυγούστου πραγματοποιείται εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακής φιγούρας Καραγκιόζη για παιδιά από τον Θίασο Σκιών Αλέξανδρου Μελισσηνού, ενώ στις 13 Αυγούστου θα παιχτεί η παιδική παράσταση «Το παραμύθι της Οδύσσειας – Ο Καραγκιόζης στο νησί του Κύκλωπα» από τον ίδιο θίασο. Επίσης στις 16 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία hip hop με τον ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και το συγκρότημα ΣΤΙΧΟΙΜΑ, ενώ στις 19 Αυγούστου έρχεται η μουσική παράσταση «Η εποχή του θερισμού» των Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Τέλος, στις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Νέα ματιά στην επαναστατημένη Ανδρο», η οποία διοργανώνεται από το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Ανδρου και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ενώ στις 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Το κάψιμο της «Κανάριας»» με μια πομπή χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές να ξεκινά από το Ανοικτό Θέατρο του φεστιβάλ, κρατώντας δύο λάβαρα της Επανάστασης, τα οποία θα υψωθούν στα κατάρτια της «Κανάριας», η οποία θα βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμανάκι του Αφανούς Ναύτου. Στην πλατεία Αφανούς Ναύτου θα χορέψουν με παραδοσιακές στολές ο Σύλλογος Γυναικών Ανδρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με συνοδεία μουσικής από τους Amorosa. Μετά το πέρας των χορών και του τραγουδιού «Του Μπειρίκου την «Κανάρια»» θα ξεκινήσει σόου από πυροτεχνήματα.

«Είναι πολλές οι στιγμές…»

Το φεστιβάλ λοιπόν κλείνει εφέτος τον έβδομο χρόνο του. «Αν μπορούσατε να έχετε κινηματογραφήσει μια στιγμή του, ποια θα ήταν αυτή;» ρωτώ τον Παντελή Βούλγαρη λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας. «Δύσκολο να διαλέξω μια στιγμή, είναι πολλές» απαντά. «Για παράδειγμα: Σκέφτομαι ένα ταξίδι της κάμερας στις κερκίδες και στα πρόσωπα των θεατών που τραγουδούν και γίνονται ένα με τους μουσικούς επί σκηνής. Σκέφτομαι ένα πλάνο της παρέας των νεαρών εθελοντών, σούρουπο στο κυλικείο, πάνω από ένα πιάτο με λαχταριστά σύκα από τα δέντρα του θεάτρου. Και κάτι ακόμα, το ξενύχτι με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στα «Σκαλάκια» μετά την έξοχη παράσταση της «Ελένης» του Γιάννη Ρίτσου. Ρακές, και άλλες ρακές, και η κουβέντα από τα τωρινά να γλιστράει στην υπόθεση Πολκ και στον Γρηγόρη Στακτόπουλο ως τα χαράματα…».