Η όμορφη συνοικία της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας δοκιμάζεται από τη μεγάλη πυρκαΗγιά, η οποία ξέσπασε κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Η Βαρυμπόμπη είναι απαραίτητος σταθμός πριν από κάθε εκδρομή στο βουνό της Πάρνηθας: είτε μια εξόρμηση στη φύση, είτε ένα διάλειμμα για χιονοπόλεμο τον χειμώνα, είτε μια βόλτα στα ανάκτορα στο Τατόι, είτε μια στάση στις περίφημες ταβέρνες της, είναι ένας τόπος που οι Αθηναίοι αγαπούν και έχουν σίγουρα επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Υπάγεται στον Δήμο Αχαρνών – Θρακομακεδόνων στην βορειοανατολική Αττική και υπήρξε ξεχωριστός οικισμός μέχρι το 2001, όποτε και εντάχθηκε στις Αχαρνές.

Στα δυτικά συνορεύει με την κοινότητα των Θρακομακεδόνων, ενώ στα ανατολικά συνδέεται με τα υπόλοιπα βόρεια προάστια μέσω των λεωφόρων Τατοϊου και Δεκέλειας-Κηφισίας. Περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας.

Γιατί ονομάστηκε έτσι;

Το όνομά Βαρυ(μ)πόμπη θεωρείται πως έχει αρβανίτικη προέλευση και προέρχεται είτε από το επώνυμο της οικογένειας των οικιστών της. Το τοπωνύμιο αναφέρεται από τον περιηγητή Τζελ στις αρχές του 19ου αιώνα

Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το σλαβικό προσωνύμιο Varibob που σημαίνει «μάγειρας φασολιών ή οσπρίων».

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, αναφέρεται ως οικισμός που αρχικά εντάχθηκε στον Δήμο Αχαρνών και αργότερα στον δήμο Φυλής. Στην απογραφή του 1907, αναφέρεται ως οικισμός του δήμου Αχαρνών και είχε πληθυσμό 48 κατοίκους.

H λίμνη Μπελέτσι.

Η Βαρυμπόμπη παρέμενε μικρός οικισμός μέχρι το 1940, όταν ένας οικοδομικός συνεταιρισμός δημιούργησε σε μία έκταση της περιοχής έναν νέο οικισμό.

Με τη δημιουργία νέων κατοικιών ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται. Η ανοικοδόμηση της περιοχής συνεχίστηκε και τις υπόλοιπες δεκαετίες με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να φτάσει τους 1.354 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991.

Γνωστή για τις ταβέρνες – Το Τατόι και η Πάρνηθα

Η Βαρυμπόμπη είναι γνωστή για τις περίφημες ταβέρνες στην κεντρική πλατεία, όπου ο κόσμος μπορεί να απολαύσει νόστιμα κρεατικά και όχι μόνο.

Επίσης. στην περιοχή βρίσκονται και οι μεγαλύτερες κλειστές λέσχες της Αθήνας στις οποίες οι κάτοικοι των βόρειων προαστίων συχνάζουν. Ιστορικότερα είναι το Tatoi club, το Jockey club και το κτήμα Αριάδνη.

Σημαντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Βαρυμπόμπης είναι: το Αεροδρόμιο Τατοΐου, που βρίσκεται στα νότια του οικισμού, τα Μοντεσσοριανά σχολεία της Αθήνας και οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης και του Ιππικού Ομίλου Βόρειων Προαστίων.

Πλησίον του οικισμού βρίσκονται τα παλαιά βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, ενώ το κτήμα Τατοΐου φτάνει μέχρι τα όρια του οικισμού.

Παλιότερα, υπήρχε σχέδια για επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ από την Κηφισιά προς τον Άγιο Στέφανο με παράκαμψη και στάση στη Βαρυμπόμπη. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Ο τύμβος του Σοφοκλή

Κοντά στην Βαρυμπόμπη βρίσκεται ο τύμβος του Σοφοκλή. Ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα και βρέθηκε στο σημείο που σύμφωνα με αρχαίες πηγές βρισκόταν ο τάφος του Σοφοκλή.

Ο Σοφοκλής, αν και ήταν δημότης του αρχαίου Κολωνού, καταγόταν από τον αρχαίο δήμο της περιοχής, τον δήμο Δεκέλειας.

Παραμένουν πάντως αμφιβολίες μεταξύ των αρχαιολόγων αν πραγματικά το μνημείο είναι ο τάφος του Σοφοκλή.