Η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη απειλεί ανθρώπους και ζώα από κοινού, καθώς καταστρέφει δασικές εκτάσεις και περιουσίες στο σαρωτικό πέρασμα της.

Παράλληλα με την αγωνία για τους κατοίκους των περιοχών και για τις περιουσίες τους, εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθούν ζώα – δεσποζόμενα και αδέσποτα – από τις φλόγες.

Δυστυχώς, υπολογίζεται ότι πολλά ζώα ήδη βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες…

Αγωνία για τα άλογα

Στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από τη φωτιά υπάρχουν αρκετοί ιππικοί όμιλοι και κτήματα που έχουν φυσικά εκκενωθεί. Όλο το βράδυ γινόταν  τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσής τους.

Περίπου 300 άλογα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον ιππικό όμιλο που βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό (Ιππικός Όμιλος Ελλάδας – Mega Spor), ενώ από εκεί τα άλογα μεταφέρονται ήδη στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.

Το έργο της μεταφοράς των αλόγων είναι δύσκολο, καθώς δεν μπορούν να στοιβαχτούν μες στα φορτηγά και οι δρόμοι στην περιοχή είναι κλειστοί.

Επιπλέον, πολλά άλογα, όμως, τρόμαξαν και αποπροσανατολίστηκαν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να περιπλανώνται στους δρόμους και τις πλατείες.

Σε περίπτωση που δείτε κάποιο στον δρόμο, να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να σας κάνουν κακό καθώς είναι ήμερα και εκπαιδεύμενα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε, μπορείτε απλά να τα τρομάξετε κάνοντας χειρονομίες και φωνάζοντας σε περίπτωση που αυτά κατευθύνονται προς τις φλόγες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες που βλέπουν ελεύθερα άλογα να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350, ώστε κλιμάκιο ειδικών να τα περιμαζέψει.

Συγκινητικές είναι οι αγγελίες ιδιοκτητών που ψάχνουν τα αλογά τους, ενώ εκτιμάται ότι εκατοντάδες από αυτά κάηκαν ζωντανά…

Τρομερές εικόνες με διασώσεις ζώων

Σκύλοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από τις κατοικίες, ενώ τεράστια ήταν η κινητοποίηση των εθελοντών για τη διάσωση δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων. Στην περιοχή της φωτιάς δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός και πολλές φιλοζωικές οργανώσεις για τη βοήθεια των τετράποδών μας φίλων.

Τα social media έχουν γεμίσει με φωτογραφίες ζώων που βρέθηκαν και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους.

Είτε ιδιώτες είτε καταφύγια, πολλοί είναι αυτοί που άνοιξαν τις πόρτες τους για τη φιλοξενία ζώων.

Πυροσβέστες έδωσαν μάχη τις φλόγες που πλησίασαν απειλητικά σε μελίσσια.

Βοσκοί προσπάθησαν όπως-όπως να σώσουν τα ζωντανά τους, ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία μιας γυναίκας με τα κατσικάκια της στην πλατεία Θρακομακεδόνων – το σπίτι της κατακάηκε.