Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα.

Mε το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των εναέριων μέσων με 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνολικά, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια: επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Χαρδαλιάς, πλέον υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς και τα άλλα τρία βρίσκονται σε ύφεση.

Ο πρώτος απολογισμός

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά αφήνει πίσω της επίσης σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη περίμετρο, στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς ενώ υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι και το ύψος της Λυκόβρυσης.

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Περίπου 200 άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή, μεταφέρθηκαν εχθές στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου, ενώ με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απομακρύνθηκαν από τα ανάκτορα στο Τατόι πολύτιμα αντικείμενα.

Η αναζήτηση της αιτίας

Ασαφής παραμένει επίσης προς ώρας η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης. Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο διαψεύστηκαν χτες από τον ΑΔΜΗΕ.

Σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε πως «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή».

Ωστόσο, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Πατούλης άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή

Η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο οποίος ήταν σοκαρισμένος από την εικόνα της καταστροφής.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της Eθνικής Oδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Άννα Ευθυμίου απηύθυνε έκκληση μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας εξαιτίας της πολύ χαμηλής ορατότητας απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ  Σημείωσε ότι προς το παρόν η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Βοήθεια από την Κύπρο

Μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα αναχωρούν σήμερα για την Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ανδρέας Κεττής, «αναχωρεί σε λίγο, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας με C 130, 20μελής ομάδα πυροσβεστών με δύο πυροσβεστικά οχήματα και επικεφαλής Βοηθό Διευθυντή της ΠΥ, όπως επίσης 20μελής ομάδα της Πολιτικής Άμυνας με προσωπικό εξοπλισμό της για βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα».