Σε κίνδυνο τίθεται η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής καθώς ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.
Διπλή δοκιμασία
Διπλή δοκιμασία αντιμετωπίζει το σύστημα της υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τόσο εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη όσο και της υψηλής ζήτησης, η οποία άγγιξε στις 2 το μεσημέρι τα 11.000 MW.
Στο control room του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός με τα στελέχη και τη διοίκηση του Διαχειριστή να επιχειρούν χειρισμούς για την αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ από το «σοκ» που προκαλούν οι φλόγες και οι καπνοί στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στο ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου με αποτέλεσμα να επηρεάζονται δύο διπλά κυκλώματα υπερυψηλής και υψηλής τάσης, αντίστοιχα. Το πρώτο των 400 kV όπως και το δεύτερο των 150 kV περνούν από τον Αγ. Στέφανο και τον υποσταθμό Αχαρνών. Το μικρότερο κύκλωμα κάνει ενδιάμεση στάση… στη Χαλκηδόνα. Αυτό είναι που υφίσταται και τη μεγαλύτερη διαταραχή με αποτέλεσμα κάτοικοι των περιοχών της Δυτ. Αττικής να αντιμετωπίζουν βυθίσεις τάσης στην κατανάλωσή του και σε αρκετές περιπτώσεις μικρές διακοπές ρεύματος.
Το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει εδώ και μέρες μεγάλη δοκιμασία λόγω των αυξημένων φορτίων κατανάλωσης. Σήμερα μάλιστα στη μία με δύο το μεσημέρι η ζήτηση χτύπησε νέο ρεκόρ φτάνοντας στα 10.809 MW. Μέχρι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά η κατάσταση της αλυσίδας παραγωγής – μεταφοράς – διανομής ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να επιβεβαίωνε τα όρια αντοχής της. Παρά μάλιστα το γεγονός πως στερούταν την ενίσχυση μίας λιγντικής μονάδας, της Μεγαλόπολης 4, η οποία χθες το βράδυ βγήκε εκτός λειτουργίας για την αποκατάσταση βλάβης.