Ανεξέλεγκτα καίει εδώ και πέντε ώρες η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, ο οποίος έχει παραδοθεί στις φλόγες, τη στιγμή που δεκάδες περιουσίες έχουν γίνει στάχτη και πολλοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει θύματα, αφού εκτός από την έγκαιρη εκκένωση όλων των οικισμών που απείλησε η πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όσοι πολίτες είχαν ζητήσει βοήθεια, έχουν απεγκλωβιστεί.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Αυτή την ώρα αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα- πόρτα για ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ενώ οι πυροσβέστες δίνουν «μάχη» με τον χρόνο προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά πριν νυχτώσει.

Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικοί προσπαθούν να σπάσουν πόρτα αναζητώντας εγκλωβισμένους

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ με μέλη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), να προσπαθούν εναγωνίως να σπάσουν την πόρτα ασφαλείας ενός σπιτιού στην πλατεία της Βαρυμπόμπης.

Οι άνθρωποι της ΟΠΚΕ προσπαθούσαν να ελέγξουν αν υπάρχει άνθρωπος μέσα και να τον απομακρύνουν με ασφάλεια, πριν το σπίτι κυκλωθεί από τις φλόγες. Τελικά τα κατάφεραν, άνοιξαν την πόρτα και διαπίστωσαν ότι το σπίτι είναι άδειο. Άμεσα έφυγαν καθώς η φωτιά κινούταν απειλητικά προς εκείνο το σημείο.

Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 1 πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Μητσοτάκης

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ενώ, έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών, αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 21:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέσα στα σπίτια οι φλόγες – Κάηκαν περιουσίες

Η φωτιά, δυστυχώς, όπως φαίνεται και στο βίντεο του MEGA, το οποίο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην καρδιά των εξελίξεων, οι φλόγες έχουν φτάσει μέσα στα σπίτια.

Πάνω από 350 πυροσβέστες στη μάχη

Αυτή τη στιγμή από εδάφους επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ. Παράλληλα από αέρος συνδράμει και το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200.

Μόλις νυχτώσει οι εναέριες δυνάμεις θα αποσυρθούν.

Πυροσβεστική κι αστυνομία έσωσαν σκύλο από τη φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο σκύλος βρισκόταν στην αυλή ενός σπιτιού στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το οποίο είχαν περικυκλώσει οι φλόγες.

Άνδρες της αστυνομίας που ήλεγχαν την περιοχή για να ενημερώσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα, τον εντόπισαν και με την συνδρομή της πυροσβεστικής τον απομάκρυναν.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και πολίτες του έδωσαν νερό και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.