Είναι σίγουρα ο πιο κουλ χρυσός Ολυμπιονίκης. Ίσως και ο πιο κουλ αθλητής στον κόσμο. Γιατί ο Μίλτος Τεντόγλου, ο 23χρονος άλτης από τα Γρεβενά απέδειξε ότι εκτός από εξαιρετικός αθλητής, είναι και ένας πολύ χαλαρός και αυθόρμητος τύπος με απίστευτο χιούμορ και επικές ατάκες. Η «χρυσή» του νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν η αφορμή για να γνωρίσει καλύτερα το πανελλήνιο την… μορφή αυτή που λέγεται Μίλτος Τεντόγλου. Όλες του οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις του είναι πραγματικά viral από μόνες τους!

***
Αντρικά ε;

Αυτό φάνηκε απλά και μόνο από την είσοδό του στο Ολυμπιακό Στάδιο πριν το τελικό: έσκασε μύτη με γυαλί ηλίου και ροζ μάσκα περασμένη από το χέρι. Μόνο ο φραπές τού έλειπε για να ολοκληρωθεί το προφίλ του χαλαρού Έλληνα που ήρθε να πάρει τη νίκη από το πουθενά! Στις πρώτες του δηλώσεις στην κάμερα μετά τη νίκη του, ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν απλά απολαυστικός. Αφού αναρωτήθηκε τι ώρα θα γίνει η απονομή, αποκάλυψε ότι προτεραιότητά του ήταν να πάει να πιει ένα καφεδάκι στο Ολυμπιακό Χωριό. Όταν ρωτήθηκε για το πως αισθάνεται που στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στα 23 του απάντησε αφοπλιστικά ότι αυτή τη στιγμή, δεν νιώθει! Αλλά εκεί όπου πράγματι έγραψε η ατάκα του ήταν όταν στις εξέδρες τα μέλη της ολυμπιακής επιτροπής πανηγύριζαν τρελά (εκτοξεύοντας και εκείνοι τα δικά τους γαλλικά), ο Μίλτος Τεντόγλου τους πλησίασε ατάραχος και το μόνο που είχε να τους πει ήταν «Αντρικά ε;» Σας υπενθυμίζω ότι στην αρχή της χρονιάς, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο Τεντόγλου είχε κάνει την εξής επική δήλωση: «Ευχαριστώ την κοπέλα μου που μου σπάει τα νεύρα και πηγαίνω τσιτωμένος στους αγώνες».

***
Έπρεπε ο Πετρούνιας να πάρει το ασημένιο

Αδικημένο από τη βαθμολογία στον τελικό των κρίκων θεωρεί τον μεγάλο αυτό αθλητή που πολλές φορές μας έκανε υπερήφανους, Λευτέρη Πετρούνια ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης. Ο 30χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης, τόνισε, ότι άξιζε το ασημένιο κι όχι το χάλκινο μετάλλιο στους τελικούς στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020. «Όλα καλά. Εγώ είμαι ευτυχισμένος, ο αθλητής μου κατέκτησε ξανά ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Παλεύαμε για το χρυσό, αντιλαμβάνομαι την πίκρα του Λευτέρη και τον αθλητικό εγωισμό, εγώ δεν έχω τον αντίστοιχο. Είμαι περήφανος για την προσπάθειά του. Τρεις πόντοι ψηλότερα στην απελευθέρωση θα τον έφερναν ακίνητο και πιθανώς με το χρυσό μετάλλιο. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι πως η θέση που άξιζε είναι η δεύτερη. Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη ο δεύτερος Κινέζος δεν ήταν για τη δεύτερη θέση, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Κάποιες φορές θα αδικηθούμε, κάποιες θα ευνοηθούμε», είπε συγκεκριμένα.

***
Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν τους εμβολιασμένους

Θα σας παραθέσω τώρα ορισμένες αλήθειες που λέγονται από τους ειδικούς: Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο υπάρχουν μη εμβολιασμένοι τόσο πιο πολύ πιθανότητες έχουν να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι. Διότι οι ανεμβολίαστοι θα αρχίσουν να κολλούν και τους εμβολιασμένους, τη στιγμή που διασπείρουν τον ιό. Δεύτερον όσο μεγαλύτερος μένει ο αριθμός των ανεμβολίαστων τόσο θα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Ήδη, με την αύξηση του αριθμού των δια σωληνωμένων (έφθασαν τους 188) υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι και πάλι κλινικές covid (με πρώτη ίσως αυτή του ΚΑΤ). Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ανέρχονται σε 2.196 σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.983.

***
Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων

Ρώτησα τους ειδικούς γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι. Ξέρετε τι μου απάντησαν; Ό,τι τους ασθενείς νεότερης ηλικίας τους διασωληνώνουν πιο εύκολα ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές στην υγεία τους. Και αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας ασθενών στις ΜΕΘ είναι 41 έτη. Και κάτι ακόμα: Όπως με πληροφορεί η καθηγήτρια Εντατικολογίας- Πνευμονολογίας και διευθύντρια των ΜΕΘ Ευαγγελισμού, οι γιατροί κατάφεραν να αποσωληνώσουν ένα 20χρονο που είχε εισαχθεί με σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα λόγω κορωνοϊού και να αποφύγουν, καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες την διασωλήνωση μιας 26χρονης. Επιπλέον έχει σχεδόν φθάσει στο 100% το ποσοστό των γιατρών του Ευαγγελισμού που έχει εμβολιασθεί.

***
Οι αρνητές γιατροί θα λογοδοτούν

Από τα πειθαρχικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας θα περνούν οι γιατροί που είναι αρνητές εμβολίου: «Θα τους καλούμε για να μας εξηγήσουν επιστημονικά γιατί αρνούνται το εμβόλιο. Τι στοιχεία έχουν;» Αυτό αναφέρει ο Γιώργος Πατούλης του ΙΣΑ με τη σημείωση ότι είναι αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό ένας γιατρός να αρνείται το εμβόλιο.

***
Το πρώτο πρόστιμο σε γιατρό αρνητή του εμβολίου

Ο ιατρικός Σύλλογος Λάρισας δεν περιορίστηκε μόνον σε συστάσεις προς τους γιατρούς μέλη του αρνητές εμβολίων αλλά προχώρησε και σε πειθαρχικές ποινές. Έτσι ήταν ο πρώτος Σύλλογος που επέβαλε χρηματική ποινή σε αντιεμβολιαστή γιατρό, ο οποίος όχι μόνον αρνείτο να κάνει εμβόλιο αλλά απέτρεπε τους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας ανυπόστατες ειδήσεις, Πρόκειται για γυναικολόγο, η οποία καλείται παράλληλα να πληρώσει χρηματική ποινή ύψους τριών χιλιάδων ευρώ. Στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον Ιατρικό Σύλλογο λένε πως ένα πειθαρχικό συμβούλιο – μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Υγείας – μπορεί ακόμα και να αφαιρέσει την άδεια από έναν γιατρό. Το θέμα, όπως μου λέει ο Ηλίας Μόσιαλος, δεν είναι τα πρόστιμα, αλλά εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει διασπορά αντιεπιστημονικών ειδήσεων τότε πρέπει να υπάρξει αναστολή αδείας. Το άλλο θέμα βεβαίως που προβληματίζει είναι τα πειθαρχικά συμβούλια. Μαθαίνω ότι δεν μπορεί ένας γιατρός να κρίνει την αντιεπιστημονικότητα ενός άλλους γιατρού. Θα πρέπει η παραπομπή των γιατρών αρνητών να γίνεται από άλλα συμβούλια, πιθανώς δικαστικά, που μπορούν να επιβάλουν και αυστηρότερες ποινές. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συναινέσουν και τα κόμματα. Τι θα γίνει όμως όταν υπάρχουν ανεμβολίαστοι βουλευτές γιατροί σε κόμματα;

***
Μετά τον καύσωνα απαιτείται προσοχή

Σήμα κινδύνου για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, «εξέπεμψε» ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.«Είναι τέτοιες οι συνθήκες αερισμού της Ελλάδας οι οποίες μετριάζουν τον καύσωνα το γράφει κι ο Αριστοτέλης στα μετεωρολογικά, το πρόβλημα είναι ότι όταν με το καλό επανέλθει το σύστημα των ετησίων ανέμων, τέλος εβδομάδας, τότε ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι τεράστιος, ακόμα πιο μεγάλος από αυτόν που ζούμε τώρα… Είναι όλα πυρωμένα, αποξηραμένα έτοιμα να καούν. Το είδαμε το 2007 στην Ηλεία με τις τεράστιες πυρκαγιές που κινδύνεψε η αρχαία Ολυμπία, το είδαμε και το ’87 και το ‘58» μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

***
Η νέα σύμβουλος του Μητσοτάκη

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρώην βουλευτής, πολιτικός μηχανικός, Μαρία Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, αναλαμβάνει σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για θέματα χωροταξίας. Η κυρία Σούκουλη εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός από το 1998 και ως ιδιώτης επιστημονικός συνεργάτης έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον τομέα της παρακολούθησης ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

***
Έκλεισε το νομοθετικό έργο της Βουλής

Έκλεισε η Βουλή όσον αφορά το νομοθετικό της έργο. Θα παραμείνει κλειστή έως τις 23 Αυγούστουκαι οι βουλευτές έφυγαν για τις εκλογικές τους περιφέρειες ή σε νησιά. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους βουλευτές οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο.

***
Ένας γάμος αλά ελληνικά στα Χανιά

Φθάνουν, κατά κύματα, στην Ελλάδα τα μέλη της πολυπληθούς παραγωγής της Λία Βαρντάλος για τα γυρίσματα της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά Νο3» που θα γίνει στα Χανιά. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι την ανακοίνωση για την ταινία την έκανε η παραγωγός της Ρίτα Ουίλσον, σύζυγος του βραβευμένου με Όσκαρ Τομ Χανκς, στην Αντίπαρο, όταν ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη πήγαν στην Αντίπαρο για να συναντήσουν τον Τζεφ Μπέζος και την παρέα του. Η Ρίτα Ουίλσον είπε εκείνο το βράδυ ότι τα γυρίσματα της ταινίας θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στα Χανιά, αλλά τα μέλη της παραγωγής θα έρθουν στην Ελλάδα πιο νωρίς.