Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των πληττόμενων από τη μεγάλη φωτιά στην Αιγιάλεια Αχαΐας, με τις επιχειρήσεις να κατάσβεσης να συνεχίζονται.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από τις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή, έχουν καεί 20 σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ προκλήθηκε τραυματισμός συνολικά 16 ατόμων – τα περισσότερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με με αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένας άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου με εγκαύματα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου και 77 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, επανεκκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρες οι ρίψεις νερού από αέρος, από πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει κάψει σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Τουλάχιστον 20 οικίες εκτίμησε ότι έχουν καεί στη Ζήρια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χθες το μεσημέρι υπήρξαν δύο μηνύματα από την υπηρεσία του «122», το πρώτο για τους κατοίκους τριών περιοχών,τη Ζήρια, το Λαμπίρι και τις Καμάρες, και το δεύτερο για τον Λόγγο. Αργότερα, δόθηκε εντολή οι κάτοικοι του Λόγγου να επιστρέψουν στα σπίτια τους μιας και η περιοχή δεν κινδυνεύει πλέον από τη φωτιά. Εκκενώθηκε επίσης και μια παιδική κατασκήνωση στην περιοχή.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου άρχισε να αποκαθίσταται και η κίνηση στη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

16 διακομιδές στα νοσοκομεία

Συνολικά, οι τραυματίες από την πυρκαγιά ανέρχονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε 16. Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.


«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε χθες το απόγευμα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικος Χαρδαλιάς, ενώ σε δηλώσεις του ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.