Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η αμερικανική Γερουσία, γεγονός σπάνιο για ημέρα Σάββατο, προσπαθώντας να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επικύρωση του πακέτου του ενός δισ. δολαρίων για έργα υποδομών.

Το φιλόδοξο σχέδιο έχει θεωρητικά τη στήριξη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων του Σώματος, μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που έχουν προηγηθεί, όμως δεδομένου πως η τελική μορφή του κειμένου διαμορφώνεται τώρα, δεν αποκλείεται να προκύψουν εμπόδια. Πραγματικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σημείο που αφορά τις νέες δαπάνες ύψους 550 εκατ. δολαρίων για έργα υποδομών γράφεται και… σβήνεται από το πρωί προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της Γερουσίας, έτσι ώστε η διαδικασία να επανέλθει στη Βουλή και κατόπιν το κείμενο να υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν επιτρέποντας την κάθετη αύξηση των δαπανών για αναπτυξιακά έργα υποδομών, κυρίως σε δρόμους, γέφυρες και αεροδρόμια.

Από εκεί και πέρα επόμενο βήμα για την ηγεσία των Δημοκρατικών είναι να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες και στην επικύρωση ενός συμπληρωματικού πακέτου ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα όσα έμειναν εκτός του πακέτου υποδομών κυρίως αναφορικά με την πράσινη στρατηγική και την κλιματική αλλαγή. Αν και προφανώς η αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων είναι από τώρα δεδομένη.