Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο σήμαινε ότι οι πελάτες της Amazon «άρχισαν να επιδίδονται σε όλο και περισσότερα πράγματα εκτός από την πραγματοποίηση αγορών», ανακοίνωσε η εταιρεία εξηγώντας τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τις πωλήσεις του δευτέρου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο βασικός τομέας που είναι οι on line πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2019.

Ο Μπράιαν Ολσάβσκι, επικεφαλής οικονομικών διευθυντών της Amazon, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιβράδυνση ήταν «ουσιαστικά ένας συνδυασμός της μείωσης της ισχύος της περσινής χρονιάς πανδημίας», όταν η ζήτηση για διαδικτυακές αγορές αυξήθηκε κατακόρυφα σε επίπεδα ρεκόρ.

Με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, «παρατηρούμε ότι οι πελάτες μας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κάνουν περισσότερα πράγματα εκτός από ψώνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες των πελατών της-μέλη της είχαν «μετριαστεί».

Ο τομέας υπολογιστικού νέφους της Amazon, AWS, συνέχισε να αποδίδει ισχυρά, καθώς οι εταιρείες επιτάχυναν τα σχέδιά τους για μετάβαση στο cloud. Ο τομέας εμφάνισε έσοδα 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι – το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με ανάπτυξη μεγαλύτερη του 30%.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 27% από πέρυσι, φτάνοντας σε 113 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολειπόμενα των προβλέψεων για περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κέρδη

Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε 7,8 δισ. δολάρια.

Η Amazon προέβλεψε επίσης ότι τα κέρδη της θα μειωθούν το τρέχον τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και προέβλεψε ότι τα λειτουργικά έσοδα για τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο θα ήταν μεταξύ 2,5 και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαμηλότερα από τα 6,2 δις. δολάρια πριν από έναν χρόνο.

Οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου –πρόκειται κυρίως για τις νέες διαφημιστικές καμπάνιες– συνέχισαν να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη. Τα έσοδα για τον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκαν 88% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Επισημαίνεται ότι πέρσι οι εταιρείες απέσυραν διαφημιστικά κονδύλια καθώς άρχισε η πανδημία.

Τα κέρδη σηματοδοτούν το τελευταίο τρίμηνο της Amazon με τον ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος στο τιμόνι, πριν την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στις αρχές του μήνα, 25 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας. Τη θέση ανέλαβε ο Άντυ Τζέισι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της AWS.

Οι μετοχές υποχώρησαν περίπου 7 % στις συναλλαγές μετά το ωράριο.

«Τους τελευταίους 18 μήνες, οι επιχειρήσεις μας κλήθηκαν να παραδώσουν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ειδών, συμπεριλαμβανομένων μέσων ατομικής προστασίας, τροφίμων και άλλων προϊόντων που βοήθησαν όλο τον πλανήτη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της πανδημίας», ανέφερε ο Τζέισι σε δήλωσή του.

«Ταυτόχρονα, το AWS βοήθησε τόσες πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη συνέχεια των επιχειρήσεων και είδαμε την ανάπτυξη του AWS να επιταχύνεται καθώς περισσότερες εταιρείες προωθούν σχέδια για τη μετατροπή των επιχειρήσεων τους και τη μετάβαση στο cloud», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1,5 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της Covid-19, όπως μέτρα αποστασιοποίησης στις αποθήκες της. Αυτό σημαίνει αθροιστικά περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της πανδημίας.

Ο Ολσάβσι είπε ότι η Amazon δεν θα ακολουθήσει άλλες τεχνολογικές ομάδες, όπως η Google και το Facebook, για την επιβολή εμβολίων στο προσωπικό της. Είπε ότι το σχέδιό του να επιστρέψει στα γραφεία τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να ισχύει.