Αποχή από την εργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για παύση εργασιών μεταξύ 12:00-16:00 για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα τις ημέρες του καύσωνα, προβλέπουν δύο εγκύκλιοι που εξέδωσαν τα αρμόδια υπουργεία.

Αποχή από την εργασία στο δημόσιο για τις ευπαθείς ομάδες

Πάντως το γεγονός αυτό της λήψης μέτρων για διακοπή ουσιαστικά εργασιών τις ημέρες του καύσωνα τροφοδότησαν εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της κόντρας κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Τσίπρα για κήρυξη αργίας τη Δευτέρα όπου και αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα καύσωνα.

Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων:

1.      Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα

2.     Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

3.     Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

4.     Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

5.     Έγκυοι

Μάλιστα συστήνεται στις προϊστάμενες αρχές να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους για τις περιπτώσεις όπου τόσο η φύση των καθηκόντων όσο και οι συνθήκες του χώρου εργασίας θέτουν θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Διακοπή εργασιών 12:00-16:00

Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να οργανώσουν το χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων προκειμένου να αποφεύγεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Μάλιστα συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως τα μηχανοστάσια, χυτήρια,  υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 16:00.

Αντίστοιχες συστάσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας και για τις υπαίθριες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα πχ οικοδομικές εργασίες, ταχυμεταφορές.

Παράλληλα, προαναγγέλλονται εντατικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε εργασιακούς χώρους προκειμένου να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και η εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων για τις μέρες του καύσωνα.

Συναγερμός για κίνδυνο πυρκαγιών

Η προστασία των εργαζομένων είναι ένα από τα τέσσερα σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Τα άλλα τρία σημεία συνίστανται σε:

Αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως ηλεκτροδότηση και ύδρευση.

Και κλιματιζόμενοι χώροι κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Σε ετοιμότητα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σφοδρό κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δύο υπηρεσίες είναι αυξημένο το προσωπικό με ενισχυμένες βάρδιες ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού και νερού, ενώ ο Θόδωρος Λιβάνιος κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Αναλυτικότερα μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε:

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα.

Όλοι μαζί, κράτος – Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Θέλω να τονίσω 4 σημεία στα οποία πρέπει να βασιστεί η προετοιμασία και η ετοιμότητά μας:

1. Αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη και την αποτροπή πυρκαγιών.

Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μετά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε μήνυμα στους πολίτες. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο.

Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Πυροσβεστική και όπου χρειαστεί και με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα σχηματίσει μικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να προκληθούν πυρκαγιές. Θα γίνει αξιοποίηση και όλων των μέσων επιτήρησης που έχουμε στη διάθεση μας.

Επίσης, οι καθημερινές περιπολίες (πεζές και εποχούμενες) της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Περιφέρεια, για αυτές τις ημέρες θα δώσουν βαρύτητα και στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και στον άμεσο εντοπισμό πιθανών εστιών, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να αποφύγουμε την κλιμάκωση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της.

2. Αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών

Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές, οι οποίες στηρίζουν και την όλη λειτουργία του κράτους και τις δραστηριότητες των πολιτών.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για αυτό το λόγο τόσο οι εταιρείες διαχείρισης, όσο και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν φροντίσει, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν υπάρξει, να γίνει άμεση επέμβαση.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού και νερού. Πρέπει να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας, ώστε να μην έχουμε ζημιές ή διακοπές.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το σύστημα Υγείας έχει τεθεί σε έκτακτη ετοιμότητα για να υποδεχτεί συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το ΕΚΑΒ, του οποίου εκπρόσωπος ήταν παρών στη σύσκεψη, επίσης είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής. Το ίδιο έχει γίνει και από πλευράς Αστυνομίας και κυρίως από την Άμεση Δράση και την Ομάδα ΔΙΑΣ.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, γιατί η ΛΕΑ σε περίπτωση κινδύνου και μεγάλης ανάγκης σώζει ζωές.

3. Ευπαθείς Ομάδες

Θα λάβουμε ειδική μέριμνα για τους ευπαθείς συμπολίτες μας που μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό και συνθήκες δροσιάς. Θα ανακοινωθούν τα μέτρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά από όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν προετοιμαστεί για να οργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα.

4. Προστασία Εργαζομένων

Τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αυτές τις ημέρες. Σας παραπέμπουμε σε δηλώσεις εξειδικευμένες και αναλυτικές που θα γίνουν από το Υπουργείο Εργασίας

Θα λάβουμε ειδική μέριμνα για τους ακρίτες της χώρας μας, που είναι στα σύνορα. Αστυνομικούς, στρατιώτες και όλους εκείνους, τις χιλιάδες συμπολιτών μας ένστολων που είναι οι πρώτοι ανταποκριτές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι και θα σηκώνουν όλο το βάρος της ανταπόκρισης αυτές τις ημέρες και ταυτόχρονα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υπηρετούν την ασφάλεια της χώρας.

Είναι μία δύσκολη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Έκκληση να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας.

Καλούμε τους πολίτες να μας βοηθήσουν, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να περάσουν αυτές οι μέρες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι κρίσιμο. Δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας ή να δυσκολέψει το κράτος στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης που αναμένεται να έρθει.

Όλοι μαζί θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε:

«Σε συνέχεια όσων είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους Δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών μας σε κλιματιζόμενους χώρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα.

Δόθηκαν επίσης οδηγίες, προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία των πόλεων, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνονται σε ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό – κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες.

Παρακαλούμε πολύ τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων τους σε ώρες που δεν υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και εάν είναι δυνατόν, ας τοποθετούμε δοχεία με νερό προκειμένου να δροσίζονται και τα αδέσποτα ζώα. Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για τη φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους.

Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων συνανθρώπων μας, ώστε να αντιμετωπίσουν και εκείνοι αποτελεσματικά τον καύσωνα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προκείμενου να υπάρξει πλήρης επιφυλακή και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν.

Θέλω κι εγώ να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις εν μέσω καύσωνα αλλά και τις άσκοπες εργασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά, τόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα όσο και κατά τις επόμενες ημέρες όπου λόγω της ξηρασίας θα είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σας ευχαριστώ».