Αυτό το μείγμα των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε την Πέμπτη (και που θα συνεχιστούν), με τα νέα κρούσματα που εξακολουθούν να είναι σταθερά πάνω από 2.500 (για την ακρίβεια 2.696) και με τον αυξημένο αριθμό των διασωληνωμένων (έφτασαν τους 157) κάνουν συνεχώς τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας να βρίσκεται σε συνεχή συναγερμό. Συγκεκριμένα:

Σε έναν από τους χάρτες που δημοσίευσε την Πέμπτη ο ECDC, παρουσιάζεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χρωματίζεται με «πράσινο», όπως συνέβαινε μία εβδομάδα πριν. Σε συναγερμό βρίσκονται Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, περιοχές οι οποίες βάφονται με «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κορωνοϊού και τον δείκτη θετικότητας. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Στο «πορτοκαλί» είναι η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Αντιθέτως σε ένα άλλο χάρτη (δείκτη) με τις θετικότητες, η Ελλάδα παρουσιάζεται κίτρινη και πράσινη.

***
Γεμίζουν με νέους οι μονάδες covid

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι εισαγωγές στις μονάδες covid των νοσοκομείων. Γέμισαν, μου λένε με νέους ανθρώπους ακόμα και με 20χρονους που έως τώρα θεωρούνταν λόγω ηλικίας να είχαν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν. Μικρή πιθανότητα εάν ήταν εμβολιασμένοι, αλλά δυστυχώς δεν έχουν εμβολιασθεί..

***
Προβληματισμός για την επιστροφή των νέων από τα νησιά

Εκείνο που περιμένουν τώρα οι ειδικοί για να δουν πως εξελίσσεται η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι η επιστροφή των νέων από τα νησιά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού και αυτή ακριβώς είναι ο προβληματισμός των ειδικών, τη στιγμή που πολλά νησιά δημοφιλή στους νέους έχουν ήδη περάσει στο κόκκινα και αφετέρου σημειώνεται μια κάμψη στους εμβολιασμούς. Πού οφείλεται αυτό;

***
Όταν είσαι 100 χρονών και θέλεις να κάνεις το εμβόλιο

Η Χρυσούλα Μανούσου είναι μία γιαγιά ετών 100 από το Ηράκλειο της Κρήτης. Προχθές έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού της κατά της covid-19 και ήταν ιδιαίτερη χαρούμενη. Και ξέρετε γιατί; Επειδή όπως είπε θα ξαναδεί τα εγγόνια της και τα δισέγγονά της. Όταν ρωτήθηκε γιατί κάνει το εμβόλιο απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Απλά θέλω όπως έζησα όλη μου την ζωή με παιδιά εγγόνια και δισέγγονα γύρω μου έτσι και να πεθάνω και όχι σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου ολομόναχη!!!!» Στο εμβολιαστικό κέντρο του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο τη συνόδευσε ο εγγονός της οποίος όταν έδωσε τα στοιχεία της στο γιατρό γύρισε και του είπε έχετε κάνει λάθος. Εδώ αναφέρει ότι είναι γεννηθείς το 1921! Και όμως τα στοιχεία ήταν σωστά. Η Χρυσούλα Μανούσου έκλεισε τα 100!

***

Γιατί υπάρχει στο κατακαλόκαιρο κάμψη των εμβολιασμών

Στις καλοκαιρινές διακοπές αποδίδει ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη μείωση των εμβολιασμών, ενώ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ώρες, όπως ακριβώς στο click inside. Κληθείς να σχολιάσει την κάμψη των ραντεβού εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως αυτή σημειώνεται και στα εμβολιαστικά προγράμματα άλλων χωρών, που δεν έχουν τον «ίδιο Αύγουστο» με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα σημειωθεί νέα αύξηση με το πέρας της περιόδου των θερινών διακοπών. Επεσήμανε, ωστόσο, πως συνεχίζουν να κλείνονται ραντεβού, με τα νέα να ανέρχονται σε 20.000 την ημέρα και η συντριπτική πλειοψηφία για αυτά να είναι από την ομάδα 18-24 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη ομάδα είναι που καταγράφει και σημαντική αύξηση.

***
Ο χάρτης των εμβολιασμένων και μη

Το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια, το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό, ενώ το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Ειδικότερα, από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει ότι τα 2/3 του πληθυσμού ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την Covid-19 και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 έως 44 ετών.

***
Οι ποινές για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Περικοπή μισθού, αναστολή καθηκόντων, μη προσμέτρηση υπηρεσίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και μη ανάληψη υπηρεσίας για τους αναπληρωτές είναι οι ποινές που προβλέπονται για όσους εκπαιδευτικούς αρνηθούν τουλάχιστον να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ή rapid test για να μπαίνουν στις τάξεις. Προφανώς, εάν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει δεν θα έχουν πρόβλημα. Σημειώνεται ότι η αναστολή αίρεται εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

***
Ο Άδωνις φαίνεται καλά γιατί εμβολιάστηκε

Τηλεδιάσκεψη εργασίας είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελίζα Φερέιρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε από την Επίτροπο η έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» για την Ελλάδα. Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο υπουργός ανάπτυξης νόσησε από κορωνοϊό, αλλά λόγω του πλήρους εμβολιασμού του ανάρρωσε γρήγορα και ομαλά: «Κυρία Επίτροπε, είναι χαρά μου που σας βλέπω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρώτα απ ‘όλα, είμαι πολύ χαρούμενος που ο Άδωνις φαίνεται να είναι πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια πράγματι λειτουργούν. “Μπορεί να προσβληθείτε από Covid αλλά δεν αρρωσταίνετε βαριά”

***
Γεύμα στο Μαξίμου

Γεύμα με την αναπληρώτρια Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη και τον σύζυγό της Μάρκο Κουναλάκη είχαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Στη διάρκεια του γεύματος σε φιλικό κλίμα, είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στις ΗΠΑ, την αναβαθμισμένη εικόνα της Ελλάδας, τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διαμόρφωση του διεθνούς περιβάλλοντος. Ο Πρωθυπουργός εδώ και πολλά χρόνια, ανταλλάσσει πολύ συχνά απόψεις με την κυρία Κουναλάκη, ενώ ανάμεσα στις έδρες αμερικανικών πανεπιστημίων που έχει χρηματοδοτήσει η Αναπληρώτρια Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, είναι και η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Stanford.

***
Ο Τσίπρας θέλει αργία την Δευτέρα λόγω καύσωνος

Επικοινωνία με τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, «ενόψει του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει με ανάρτηση του στο Facebook ότι «η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών». «Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός», αναφέρει.

***
Μαξίμου: Γραφικότητες Τσίπρα

Ο επερχόμενος καύσωνας αποτελεί και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι».

***
Έσχες χωρίς πόθεν

Θα σταθώ σε ορισμένες μόνον περιπτώσεις από τα πόθεν έσχες των πολιτικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
*Η μία περίπτωση είναι του Νίκου Παππά που παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση «SYRIZA Channel». Το πόθεν έσχες του αποκαλύπτει την ίδρυση εταιρεία παροχής υπηρεσιών το 2019. Κατά το εκλογικό έτος 2019 ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως ξεκίνησε την συμμετοχή του στην εταιρεία Avap Consultancy Solutions ΙΚΕ, ως εταίρος, αποκτώντας το 70% των μετοχών έναντι 700 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Παππάς διατηρεί την συμμετοχή του στην υπό εκκαθάριση κατασκευαστική εταιρεία Χ Καραμάνος, Ν Παππάς, Ζ Τσίπρα ΟΕ. Αναφορικά με τα εισοδήματα ο κ. Παππάς εμφανίζει νέα πηγή σε σχέση με το «πόθεν έσχες» του 2018 με κωδικό «άλλη περίπτωση» από την οποία εισπράττει 31.422 ευρώ. Αναλυτικά, ο πρώην υπουργός δηλώνει 29.000 ευρώ από «διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κληρονομιές, επίδομα, κλπ.», 31.422 ευρώ από άλλη περίπτωση και 27.416 από καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
* Η άλλη περίπτωση είναι του Δημήτρη Παπαδημούλη που φαίνεται πως συνέχισε την επιθετική εξαγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης προσθέτοντας στην συλλογή του ακόμα τρία διαμερίσματα, όπως φαίνεται στην δήλωση πόθεν έσχες του 2020.

***
Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο νομπελίστας πολιτικός

Ξεχώρισα ένα απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προς τους ομογενείς βουλευτές και σας το μεταφέρω: «Νομίζετε ότι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Ελληνισμός της Διασποράς, η Ελλάδα, η Κύπρος θα επιτρέψουν στην Τουρκία ή στον Πρόεδρο Ερντογάν να επαναλάβει αυτό που έκανε ο νομπελίστας Άγγλος πολιτικός Robert Cecil το 1946 και να αναφωνήσει «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέθανε. Ζήτω κάτι επόμενο»; Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Δεν έχει ούτε τα εφόδια ούτε τα προσόντα ούτε τη δύναμη να το κάνει. Αυτή η επίμονη προσπάθεια του Ελληνισμού, η δική μας, η δική σας, των Κυπρίων αδελφών μας, να δικαιωθεί η Κύπρος, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στις παγκόσμιες σχέσεις, όχι στις σχέσεις που αφορούν δύο ή τρεις ή περισσότερες χώρες στο εύρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.