Η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία τόνισε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανταλμπέρ Γιανς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ανταποκριτών.

Ο κ. Γιανς ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με την οποία ζητείται η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία καθώς και για το εάν η Κομισιόν αναζητεί άλλες λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης στα ελληνικά νησιά, ανέφερε ότι η Επιτροπή έλαβε επιστολή από τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία ενημερώνει ότι η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές από άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο υπουργός ζήτησε τη βοήθεια της Επιτροπής προκειμένου να τονιστεί στις τουρκικές Αρχές η ανάγκη πλήρους υλοποίησης της Κοινής Δήλωσης, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Επίσης, τόνισε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για να ξεκινήσουν ξανά οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, υπάρχει η Κοινή Δήλωση, και προτεραιότητά μας είναι αυτή να εφαρμόζεται» επισήμανε ο Ανταλμπέρ Γιανς σημειώνοντας ότι η Επιτροπή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθούν ευρύτερες λύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ