Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19, ενώ υπενθύμισε ότι τα δύο αυτά νησιά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έξι νησιά, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, την Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο, καθώς όπως είπε η επιδημιολογική τους εικόνα προκαλεί ανησυχία.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Στη συνέχεια παρουσίασε τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι υπερέβησαν τα 5 εκατομμύρια, ενώ συνολικά οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση υπερβαίνουν τα 5,7 εκατ.

«Έχουμε ξεπεράσει συνεπώς το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που έχει επιλέξει τον εμβολιασμό ως το βασικό όπλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ το ποσοστό αυτό προσεγγίζει πλέον το 64% όταν αναφερόμαστε στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρώτη μας, λοιπόν, γραμμή προστασίας απέναντι στον ιό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και η δεύτερη και πιο αποτελεσματική είναι ο εμβολιασμός. Γιατί ο εμβολιασμός του καθενός από εμάς, χτίζει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε, όμως, η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση προστασίας του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να προσέχουμε -φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Είμαστε μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στον ιό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν η χαλάρωση και από τους εμβολιασμένους έχει παίξει ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά στην κοινότητα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κάθε χαλάρωση παίζει ρόλο. «Νομίζω η σύσταση του ECDC για μάσκες σε κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους το έχουν αποδείξει αυτό. Σε κάθε περίπτωση πέρα από το κομμάτι των εμβολιασμών με δεδομένη τη μετάλλαξη που κυριαρχεί νομίζω ότι και οι αποστάσεις και η μάσκα κυρίως παίζουν ρόλο στο να στεγανοποιήσουμε συρροές και το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού. Ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα», ενώ προσέθεσε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ωστόσο όπως επισήμανε ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής. «Οι εικόνες που βλέπετε εσείς που βλέπουμε εμείς που υπάρχουν εκεί έξω εμένα με λυπούν, διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με τη ζωή τους και κάποιοι παίζουν και με τις ζωές των υπολοίπων, κι αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά, ηθικά ή όχι είναι ανεκτό», κατέληξε.

Σχετικά με τον χάρτη του ECDC κι ερωτηθείς αν υπάρχουν πλάνα για lockdown αντίστοιχο με αυτό της Μυκόνου και σε άλλες περιοχές που έχουν «κοκκινίσει» ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κοιτάζουν παράλληλα και τις συρροές που υπάρχουν, και τα clusters, αν είναι στεγανοποιημένα, αν είναι διάσπαρτα μέσα στην κοινότητα. «Αυτό που βλέπει το ECDC ως τάση διαφαίνεται και στις πλατφόρμες τις δικές μας. Το τι θα συμβεί αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η αναφορά που κάνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές δεν την κάνουμε για να λειτουργήσουμε τιμωρητικά ή να στοχοποιήσουμε αρνητικά κάποια περιοχή, το κάνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ενεργό πληθυσμό και τους εμπλεκόμενους στα ζητήματα της καθημερινότητας γιατί από κοινού πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα τα οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστα, μέτρα όμως που έρχονται να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε.