Τα εμβόλια προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο προστασίας από πιθανή λοίμωξη από παθογόνα, εκμεταλλευόμενα τους μηχανισμούς της επίκτητης ανοσίας. Για την ακρίβεια, τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τους εισβολείς πριν αυτοί προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα.

Κανένα, όμως, εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους,

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης στον ιό, και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη ως προς την ηλικία, όπου φαίνεται ότι πιο ευάλωτα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτά που έχουν αδυναμία να απαντήσουν ανοσολογικά.

Επίσης, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο -όπως είπε- είναι μικρότερη η διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό, καθώς λόγω του εμβολίου «καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από κάποιον ανεμβολίαστο».

Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος εμβολιασμένος

«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να προφυλαχθούμε. Να επισημάνω ότι με την σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δ, είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι συνάνθρωποι μας να είναι προσεκτικοί» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Το εμβόλιο προστατεύει στη συντριπτική πλειοψηφία. Τα δεδομένα τόσο από την διεθνή βιβλιογραφία όσο και από την χώρα μας, δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως σε σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. «Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό και ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο και η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, είναι φυσικό να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους».

Αναφερόμενη στο χαμηλό αλλά υπαρκτό αριθμό κρουσμάτων σε εμβολιασμένους ενήλικες, η Public Health England, δηλαδή η δημόσια υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ότι ο πλήρως εμβολιασμένος υπερήλικας 80 ετών έχει τον ίδιο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από τον κορονοϊό με έναν ανεμβολίαστο 50χρονο.

Όμως, όπως είπε, η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ. «Έχει επικρατήσει παντού και αυτό αποτελεί άλλη μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Συνηθίσαμε πια, ενάμιση χρόνο τώρα, μόλις νιώθουμε ότι έφτασε το τέλος, να προκύψει μία νέα πρόκληση μέσα στην πανδημία. Το συμπέρασμά μας, λοιπόν, είναι ότι με όπλο τον εμβολιασμό και την εμπειρία μας θα συνεχίσουμε, αλλά είναι αναγκαίο και πάλι να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να διατηρούμε τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Κρούσματα σε εμβολιασμένους, καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο

Στο ίδιο πνεύμα ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο προφίλ των εμβολιασμένων, τόνισε πως η μία κατηγορία είναι οι άνθρωποι οι οποίοι για τους οποιουσδήποτε χ, ψ, ω λόγους θα έχουν πολύ χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.

Το άλλο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. «Δηλαδή αν εγώ εκτεθώ σε ένα δισεκατομμύριο ιούς και αν εκτεθώ σε ένα εκατομμύριο, είναι τελείως διαφορετικό».

«Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πόσο επικίνδυνη είναι και η συμπεριφορά μας. Όταν κάνουμε το εμβόλιο, η καθημερινότητα δεν επηρεάζει τόσο πολύ την πιθανότητα. Αν όμως εκτεθούμε σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιθανόν να κολλήσουμε. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει ο εμβολιασμός είναι να «σπάει» την πιθανότητα ο ιός να περάσει από το ανώτερο επιθήλιο στον πνεύμονα. Και αυτό είναι αναντικατάστατο» κατέληξε.