Τις τελευταίες κινήσεις της πρώτης φάσης της προεκλογικής τους εκστρατείας κάνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής λίγο πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα και το ραντεβού τον Σεπτέμβρη, οπότε θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την τελική κούρσα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη της διαδικασίας εκλογής αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ.

Η κυρία Γεννηματά έχει ανεβάσει στροφές και ακολουθεί, με συνέπεια, μια στρατηγική που έχει διπλό στόχο: να βελτιώσει τη θέση του κεντροαριστερού φορέα στο πολιτικό σκηνικό με όχημα πρωτοβουλίες που απαντούν και στο βασικό επιχείρημα των αντιπάλων της ότι δεν μπορεί να διευρύνει το πολιτικό ακροατήριο του Κινήματος Αλλαγής και συνεπώς να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά.

«Πράσινη ατζέντα»

Την Παρασκευή στον Σχίνο Κορινθίας πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Γεράνεια, μια εκδήλωση που διοργάνωσαν η περιφερειακή παράταξη των Οικολόγων-Πράσινων, «Πράσινη Πελοπόννησος» και το δίκτυο «Πράσινος Κόσμος» που έφτιαξε η Φώφη Γεννηματά με επικεφαλής τη Νίκη Φούντα. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, πήρε μέρος εκ μέρους των Οικολόγων-Πρασίνων ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης. «Υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά φαίνεται να υπάρχει πρόθεση αλλαγής σελίδας. Μένει να γίνει η πρόθεση πράξη» έγραψε («ΝΕΑ») λίγες ημέρες πριν. Της κοινής εκδήλωσης με τους Οικολόγους-Πράσινους είχε προηγηθεί συνάντηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με αντιπροσωπεία των Πρασίνων.

Η «πράσινη ατζέντα» που ξεδίπλωσε το προηγούμενο διάστημα η Φώφη Γεννηματά εκτιμάται ότι αποδίδει καρπούς. «Δεν πήγε χαμένη η πράσινη εβδομάδα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη. Τα μεθοδικά «πράσινα βήματα» προσέδωσαν αξιοπιστία στο Κίνημα Αλλαγής που συνομιλεί με χώρους με τους οποίους είχε χάσει επαφή. Είναι, φυσικά, πολύ νωρίς να γίνει λόγος για πολιτική και, πολύ περισσότερο, για εκλογική συνεργασία. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, όλες αυτές οι ζυμώσεις είναι η έμπρακτη απάντηση της Φώφης Γεννηματά στο αν μπορεί να διευρύνει ακόμα περισσότερο την πολιτική και εκλογική απήχηση του κεντροαριστερού φορέα.  Ο διάλογος και οι επαφές με τις δυνάμεις της Οικολογίας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, όπως ξεκαθαρίστηκε στους εκπροσώπους των Πρασίνων, που έδειξαν ενδιαφέρον, το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο», η σημαία της Φώφης Γεννηματά και του Κινήματος Αλλαγής, δεν είναι ένα κλεισμένο πρόγραμμα αλλά δυναμική διαδικασία με στόχο ευρύτερες δυνάμεις να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση «της γνήσιας προοδευτικής πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος».

Καρφιά για Λοβέρδο

«Ολη αυτή η κινητικότητα και όλες αυτές οι ζυμώσεις είναι που μπορούν να διευρύνουν την πολιτική και εκλογική απήχησή μας και όχι η επιστροφή στο ΠαΣοΚ που μάλλον μας περιορίζει» αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτόν στόχευσε και η κυρία Γεννηματά όταν ανέφερε ότι «μπορώ να διπλασιάσω τα εκλογικά μας ποσοστά, και εγώ τουλάχιστον το έχω αποδείξει στην πράξη».

Στο στρατηγείο της Φώφης Γεννηματά υπάρχει αισιοδοξία, καθώς είδαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις «σημάδια ανάκαμψης». Το αποδίδουν εκτός των άλλων στην «υπεύθυνη στάση» που έχει πάρει ο κεντροαριστερός φορέας σε μια σειρά από θέματα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκπέμπει ένα «ομιχλώδες στίγμα», και ως παράδειγμα αναφέρουν το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από την Πέμπτη τρέχει και η καμπάνια του κόμματος υπέρ του εμβολιασμού την οποία επιμελήθηκαν ο τομέας Επικοινωνίας και ο Παναγιώτης Βλάχος.

Ολοι στο γήπεδο

Στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας. Οπως λέγεται, όταν ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κεντροαριστερού φορέα, «κατέβηκε στο γήπεδο» και αντιμετωπίστηκε στη λογική «ας παίξει μόνος του και ας καεί στην… προθέρμανση». Λίγο πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, μετά και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη, από τους συνεργάτες του, επισημαίνεται ότι «τελικά όλοι κατέβηκαν στο γήπεδο».

Ο κ. Λοβέρδος σε αυτή τη φάση περιοδεύει σε όλη τη χώρα και παράλληλα, σταδιακά, παρουσιάζει πρόσωπα τα οποία τον στηρίζουν. Οι Λεωνίδας Γρηγοράκος, Κώστας Μποτόπουλος, Χρήστος Φωτίου, Βασιλική Σουλαδάκη με δημόσιες δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Λοβέδρος ανάρτησε μια φωτογραφία μαζί με την πρώην υπουργό Ελπίδα Τσουρή, τον επί 20 χρόνια δήμαρχο Κερατσινίου Μίμη Σαράφογλου και τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Γιώργο Βαρκάρη. Τους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι θέλει το κόμμα «προοδευτικό πρωταγωνιστή» και βλέπει τον εαυτό του ως «σφήνα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα», επικεφαλής μιας παράταξης «με κύρος και ποσοστά,  πατριωτικής, προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής».

Η παράμετρος Γερουλάνου

Από τα επιτελεία των «επίσημων» υποψηφίων δεν περνά απαρατήρητη η κινητικότητα του Παύλου Γερουλάνου. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με αρχή την Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε ως ομιλητής σε ημερίδα του δήμου, έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων (που θα συνεχιστεί στην Αταλάντη) θέλοντας προφανώς να διαπιστώσει, πριν λάβει την τελική του απόφαση, αν μπορεί μια υποψηφιότητα «από τα κάτω», με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ της.