Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται στις ΗΠΑ και Λευκός Οίκος βρίσκεται αντιμέτωπος με «χιονοστιβάδα» fake news για τα εμβόλια, μια ομάδα 12 αντιεμβολιαστών θεωρούνται υπεύθυνοι για τα δύο τρίτα των ειδήσεων που κυκλοφορούν στα κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Το πρώτο όνομα στη λίστα των «superspreaders fake news» είναι ο Δρ Τζόζεφ Μέρκολα, ένας 67χρονος οστεοπαθητικός γιατρός ο οποίος έχει εδώ και καιρό βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και των ρυθμιστικών αρχών για την προώθηση μη εγκεκριμένων θεραπειών.

Πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με τους NYT, ο Μέρκολα ξεκίνησε την διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια.

Το άρθρο του εμφανίστηκε στο Ίντερνετ για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου με το φαινομενικά αθώο ερώτημα σχετικά με τον νομικό ορισμό των εμβολίων. Κατόπιν, στις υπόλοιπες 3.400 λέξεις αποκαλούσε τα εμβόλια κατά του κοροναϊού «ιατρική απάτη», ισχυριζόμενος ότι δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, δεν προσφέρουν ανοσία ούτε σταματούν τη μετάδοση της Covid-19.

Το άρθρο του μάλιστα ισχυριζόταν ότι τα εμβόλια «αλλάζουν τον γενετικό σας κώδικα, μετατρέποντάς σας σε εργοστάσιο ιικής πρωτεΐνης χωρίς διακόπτη».

Οι ισχυρισμοί του μπορεί να καταρρίπτονται πολύ εύκολα. αλλά αυτό έμοιαζε να μην έχει σημασία. Μέσα σε λίγες ώρες το άρθρο μεταφράστηκε από τα αγγλικά στα ισπανικά και τα πολωνικά. Εμφανίστηκε σε δεκάδες μπλογκ και αναπαράχθηκε από αντιεμβολιαστές που επαναλάμβαναν τους ψευδείς ισχυρισμούς του.

Το άρθρο αυτό ανέβηκε και στο Facebook, όπου έφτασε σε 400.000 χρήστες. Πλέον, ο Μερκόλα έχει δημοσιεύσει πάνω από 600 άρθρα στο Facebook που αμφισβητούν τα εμβόλια, φθάνοντας σε περισσότερους χρήστες από οποιονδήποτε άλλον αμφισβητία, όπως δείχνει η ανάλυση των New York Times.

3,6 εκατ. ακολούθους

«Ο Μέρκολα είναι ο πρωτοπόρος του αντιεμβολιαστικού κινήματος, διακινεί συμπληρώματα διατροφής και ψεύτικες θεραπείες ως εναλλακτικές λύσεις στα εμβόλια» αναφέρεται στην έκθεση του Μαρτίου. «Οι συνδυασμένοι προσωπικοί λογαριασμοί του Μέρκολα στα κοινωνικά μέσα έχουν περίπου 3,6 εκατομμύρια ακόλουθους» προστίθεται.

Ο Μέρκολα είναι πολύ καλός γνώστης του ίντερνετ και απασχολεί δεκάδες υπαλλήλους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 άρθρα στο Facebook, που σπείρουν την αμφιβολία για τα εμβόλια από τότε που ξέσπασε η πανδημία, εξασφαλίζοντας ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από ό,τι οι περισσότεροι αντιεμβολιστές. Οι ισχυρισμοί του αναπαράγονται συνεχώς στο Twitter, το Instagram και το YouTube.

Η επίσημη αγγλόφωνη σελίδα του Μέρκολα στο Facebook έχει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ακολούθους και η ισπανόφωνη επιπλέον 1 εκατομμύριο. Οι NYT εντόπισαν τουλάχιστον 17 άλλες σελίδες του Facebook που είναι υπό δικό του έλεγχο.

Το κοινό του μεγαλώνει συνεχώς. Δεν έχει όμως απαντήσει πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει το ακόλουθο. Περισσότεροι το 97% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCP).