Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε τους αρνητές να εμβολιαστούν

Έλεγα σήμερα να αρχίσω με άλλο θέμα με τη φωτιά στη Σταμάτα  για παράδειγμα που εκινείτο επικόρυφα και μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούρια μέτωπα και να κινδυνεύουν σπίτια και ζωές, ή να αρχίσω με την επέλαση των κρουσμάτων λόγω μετάλλαξης «Δέλτα».  Τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 3.593 και σημειώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στην Πάτρα, στα Χανιά και στο Βόλο. Προτίμησα ωστόσο να σας μεταφέρω τις κραυγές αγωνίας από τις κλινικές ΜΕΘ απ΄όλη την Ελλάδα που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ήταν ρεκόρ τα 100.000 τεστ που διενεργήθηκαν, αλλά ρεκόρ ήταν και τα νέα κρούσματα (3.953). Αν και  οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 143 (χθες ήταν 142), αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλο και πιο νέοι σε ηλικία διασωληνώνονται καθημερινώς. Και εξηγούμαι…
Οι διασωληνωμένοι στις δύο μεγαλύτερες ΜΕΘ της χώρας, αυτή του Ευαγγελισμού και αυτή του Σωτηρία έχουν ηλικία από 25 έως 45 ετών. Όλοι τους ανεμβολίαστοι. Η καθηγήτρια Εντατικολογίας και διευθύντρια των ΜΕΘ Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου κάνει για άλλη μια φορά έκκληση στους νέους να πάνε να εμβολιαστούν: «Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε αυτούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, να πάνε να εμβολιαστούν» λέει. Στις ΜΕΘ του Σωτηρία συμβαίνει το παρακάτω ανεξήγητο: Υπάρχουν διασωληνωμένοι που είναι αρνητές του εμβολίου.  Το περίεργο είναι ότι ενώ χαροπαλεύουν στην καταστολή και στους αναπνευστήρες εξακολουθούν να παραμένουν όταν αποσωληνώνονται αρνητές, όπως με διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου υπεύθυνη της ΜΕΘ. Την ώρα μάλιστα που οι συγγενείς τους αγωνιούν για την υγεία τους . Αλλοι όμως αρνητές λίγο πριν από την διασωλήνωση ή μετά την αποσωλήνωση (όσοι τα καταφέρουν) μετανιώνουν που ήταν αρνητές και καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί.
***
Φεύγει το Patriot για Σαουδική Αραβία
Η συμφωνία έχει υπογραφεί με την επίσκεψη των υπουργών Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία. Προβλέπει: Μια συστοιχία αντιαεροπορικού -αντιπυραυλικού συστήματος Patriot να χορηγηθεί με τη μορφή δανεισμού στην αραβική αυτή χώρα. Έως τώρα δεν έχει ακόμα παραδοθεί λόγω γραφειοκρατικών και άλλων χρονοβόρων διαδικασιών. Δόθηκε όμως εντολή από το ΓΕΕΘΑ το Patriot να παραδοθεί στη Σαουδική Αραβία εντός Αυγούστου. Μαζί του θα πάνε και περίπου 80  στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας για να το χειριστούν. Το εξελιγμένο αυτό σύστημα πρόκειται να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας από τυχόν επιθέσεις. Είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο (και όχι επιθετικό) και τα οφέλη για την χώρα μας θα είναι πολλαπλά. Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα έχει το αποτύπωμά της στην Αραβική Χερσόνησο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να το αναβαθμίσει με δικά της έξοδα μετατρέποντάς το Patriot  σε Pac-3, που είναι η δυτική εκδοχή των S-400. Επιπλέον με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που περιλαμβάνει και στρατιωτική συνδρομή, τις αεροπορικές ασκήσεις που έγιναν και θα γίνουν με τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας, η στρατιωτική συνεργασία με αραβικές χώρες γίνεται και όλο στενότερη.
***
Οι τσαρλατάνοι του αντιεμβολιαστικού
Τι θα απογίνει με τους γιατρούς που μετέχουν στο αντιεμβολιαστικό (λεγόμενο) κίνημα; Γιατί, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν και γιατροί αρνητές των εμβολίων. Για το θέμα αυτό ο Μάριος Θεμιστοκλέους  άστραψε και βρόντηξε: Έκανε σαφέστατα λόγο για τσαρλατάνους που συμμετέχουν στα κινήματα: «Πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών που συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας, ούτε ελεύθερης έκφρασης της άποψης, κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός είναι επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της ελληνικής δημοκρατίας να ακολουθεί διάφορους κανόνες όπως σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου. Γιατί όπως ξέρουμε στην ιατρική, είναι πολύ εύκολο κάποιος, η ιστορία τους έχει ονοματίσει τσαρλατάνους ή οτιδήποτε άλλο, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο που δεν είναι ούτε πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης», είπε συγκεκριμένα.
***
Οι αρνητές του Υγειονομικού
Να σημειώσω εδώ ότι έχουν εντοπιστεί και στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αρνητές εμβολίου. Και το πιο τραγικό στις τάξεις του Υγειονομικού, το οποίο  ήταν πρωταγωνιστής στον πόλεμο κατά του covid. Τα στελέχη του πέρυσι τα χειροκροτούσαμε από τα μπαλκόνια και τώρα ορισμένα απ΄αυτά αρνούνται το εμβόλιο. Ενώ κανονικά έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού και να δίνουν το καλό παράδειγμα
***
Ο εμβολιασμός του Λιμενικού
Πάντως να ξέρετε ότι υπάρχουν σκέψεις και για υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών του Λιμενικού. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αλλά όπως μου είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης εάν θα υπάρξει ένα κρούσμα σε σκάφος του Λιμενικού τότε μπορεί όλο το σκάφος να μπει σε καραντίνα και άρα εκτός ενεργού υπηρεσίας. Και σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί αν βγαίνουν σκάφη του Λιμενικού εκτός.
***
Πρωθυπουργικό όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών
Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε πως δεν είναι ενδεδειγμένη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Ο λόγος; Όπως έμαθα είναι ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων καθηγητών είναι μεγάλο (φθάνει το 70%) και δεύτερον θα ανέκυπταν πολλά διαχειριστικά θέματα με τις αντικαταστάσεις. Ωστόσο  όπως είπε:
«Αν το 70% έχει εμβολιαστεί υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών που δεν έχει κάνει αυτή την κίνηση», λέγοντας ότι «θα ζητήσουμε συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη». Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα να στείλουμε από κοινού μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.
***
Τα…Perastika του Πάιατ προς τον Άδωνη
Θετικός στον κορωνοιό βρέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είχε εμβολιαστεί από τους πρώτους, από τον περασμένο Ιανουάριο μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Δηλαδή έχει εμβολιαστεί εδώ και 7 μήνες. Ωστόσο σε δήλωσή του κάλεσε «όλους τους συνομηλίκους ειδικά να τους μεγαλύτερους από μένα να εμβολιαστούν το δυνατόν συντομότερα. Είναι αδύνατον να προβλέψεις που και πως θα το κολλήσεις και είναι κρίμα αυτονοήτως μπαίνω σε καραντίνα έως ότου μου περάσει, είμαι όμως καλά και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι κανονικά μέσω Διαδικτύου. Όσοι έχω συναντήσει χθες είναι εμβολιασμένοι ευτυχώς και βάσει πρωτοκόλλου δεν μπαίνουν σε καραντίνα, όποτε το γραφείο μου λειτουργεί κανονικά”, πρόσθεσε. Από τους πρώτους έσπευσε να ευχηθεί στον ασθενούντα υπουργό ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Του έστειλε μέσω Twiiter το… «perastika my Friend».
***
Τα ρατσιστικά σχόλια κατέβηκαν από το τρένο της ΕΡΤ
 Ο Δημοσθένης Καρμοίρης τέθηκε εκτός ΕΡΤ μετά τα ρατσιστικά σχόλια που προκάλεσαν σάλο στον «αέρα» της κρατικής τηλεόρασης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ αναφέρεται: «Ρατσιστικά σχόλια δεν χωρούν στη Δημόσια τηλεόραση. Η συνεργασία του Δημοσθένη Καρμοίρη με την ΕΡΤ παύθηκε σήμερα, αμέσως μετά την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1». «Οι Κορεάτες δεν παίζονται στο πινγκ πονγκ» είπε ο δημοσιογράφος αρχικά. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επειδή είναι σχιστά τα μάτια, πώς παρακολουθούν το μπαλάκι που πάει κι έρχεται;».
***
Όταν η Βουλή ασχολείται με τα fake news
Ειδική συνεδρίαση για το ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στην παραπληροφόρηση και στα fake news διοργανώνει για την ερχόμενη Πέμπτη στις 16:00 η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Βασίλη Διγαλάκη. Ο κ. Διγαλάκης σημειώνει ότι σκοπός της συνεδρίασης είναι να αναδειχθεί η σημασία του ψηφιακού γραμματισμού και της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος, σύμφωνα και με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.