Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, αρχής γενομένης από απόψε και μέχρι τις 27 Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται τη νύχτα και εκείνοι που χρειάζεται να μετακινηθούν για επείγοντες λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, που αναρτήθηκε στο Facebook, τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων από τη μία πόλη στην άλλη. Και πάλι, εξαιρούνται μόνο όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Όσον αφορά τις συναθροίσεις, απαγορεύεται να συγκεντρώνονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δρόμους ή πλατείες.

Ο Σάγεντ, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία, τόνισε ότι οι αποφάσεις του αποτελούν «εφαρμογή του κειμένου του Συντάγματος και όχι πραξικόπημα». Πρόσθεσε μάλιστα: «Σε εκείνους που λένε ότι πρόκειται για πραξικόπημα, απαντώ να επαναλάβουν τα μαθήματα περί Συνταγματικού Δικαίου».

Ο Τυνήσιος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην βγουν στους δρόμους, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έθνος είναι η «εσωτερική έκρηξη». Τους προέτρεψε επίσης να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην απαντούν στις προκλήσεις.

«Υπάρχουν εκείνοι που μετέτρεψαν την επανάσταση σε λεηλασία και λήστεψαν τη βούληση του λαού», συνέχισε.

Εξάλλου, με απόφαση του προέδρου αναστέλλονται από αύριο Τρίτη και για δύο ημέρες οι εργασίες των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών, των ξένων ιδρυμάτων, των τοπικών οργανώσεων και των δημόσιων θεσμών. Ο Σάγεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτών.

Από την εντολή εξαιρούνται οι πράκτορες των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί, οι τελωνειακοί, όσοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις.