Αύξηση της προστασίας ευπαθών, ανηλίκων καθώς και θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας προβλέπει η εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Αλλαγές που παρακολουθούν την πραγματικότητα

Παράλληλα αυστηροποιείται η υπό όρους απολύση καταδίκων, καθώς αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών.

Στα θέματα αυτά έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας ότι πρόκειται για «αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος»

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Από την πλούσια σημερινή μας ατζέντα, θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα.

»Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται.

»Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών.

»Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος».