Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα, αυξάνοντας τα κρούσματα. Είναι μεγάλος ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μου λένε οι ειδικοί, οι οποίοι και δίνουν στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο γρήγορα εξαπλώνεται αυτή η μετάλλαξη. Στις αρχές του καλοκαιριού οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν μόλις 30. Σήμερα έφθασαν τις 178. Στις αρχές του καλοκαιριού οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 ήταν 500, σήμερα είναι 1.000. Δεν περνά όμως απαρατήρητο το γεγονός ότι το 90% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι (μόνον ένας μικρός αριθμός εμβολιασμένων νοσεί)

Υπάρχει μετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας 40-60 ετών, αποκάλυψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Είπε ότι «αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας». Η καθηγήτρια έκανε έκκληση: «Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών».

***
Ποιους αφορά η τρίτη δόση

Να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι προς συζήτηση η πρόταση για να υπάρξει και τρίτη δόση εμβολίου αλλά μόνον (σε πρώτη φάση) σε άτομα πάνω από 60. Απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, περιμένουν τι θα πει και ο ΕΜΑ, αλλά και οι Αμερικανοί.

***

Κάνοντας την Ελλάδα υπερήφανη

Σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι, γύρω στις 2 μ.μ. στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων η ελληνική σημαία θα μπαίνει πρώτη στο άδειο από θεατές, λόγω έξαρσης της πανδημίας, Ολυμπιακό Στάδιο. Σημαιοφόροι της αποστολής θα είναι η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ζήσουν μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας τους και έτοιμοι μαζί με τους άλλους αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας να κάνουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα υπερήφανη.

***

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε ένα συμμαθητή του στα Ματογιάννα

Αυτόν που σίγουρα δεν περίμενε να συναντήσει στα Ματογιάννα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έναν συμμαθητή του από το Λύκειο. Και εκεί στα στενά σοκάκια της Μυκόνου θυμήθηκαν τα παλιά. Ό,τι το σχολείο ήταν… ζόρικο και δύσκολο εκείνη την εποχή, ακόμα και την πενθήμερη στην Ρόδο που πήγαν ανάφεραν, με τον κ. Τσίπρα να θυμάται ότι τότε «έφευγαν οι καρέκλες». Τι εννοούσε με τις καρέκλες που έφευγαν δεν ξέρω, αλλά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε αμέσως συζήτηση. Αφού είπε στον συμμαθητή του ότι «εσύ δεν άλλαξες καθόλου ρε π…» ανέφερε ότι η λήψη μέτρων στη Μύκονο έστειλε λάθος σήμα προς τα έξω και σημείωσε ότι η αντίληψή του είναι ότι οι άνθρωποι που μολύνονται με κορωνοϊό σε αυτή την χρονική φάση είναι οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία και ασυμπτωματικοί. Τους προβληματισμούς τους για τα περιοριστικά μέτρα που ετέθησαν σε εφαρμογή στο νησί της Μυκόνου για να ελεγχθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Covid εξέφρασαν στον Αλέξη Τσίπρα καταστηματάρχες και κάτοικοι του νησιού.

***
Η Προεδρία, οι καλεσμένοι και μια οφειλόμενη απάντηση

Σας έχω νέα για τη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ειδοποίησε διαμαρτυρόμενος πως δεν πρόκειται να παραστεί. Όχι τόσο επειδή στην Προεδρία ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να περάσει κάποιος την πύλη του Προεδρικού (και αυτός επιμένει να μην εμβολιάζεται), αλλά γιατί δεν γνωρίζει όπως λέει ποιοι άλλοι θα είναι προσκεκλημένοι και δεν θέλει να βρεθεί στο Προεδρικό με διάφορες κατηγορίες ατόμων. Δεν ξέρει δηλαδή τη λίστα προσκεκλημένων. Τι απαντά η Προεδρία;

Μαθαίνω λοιπόν ότι αυτό που λένε στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ότι «Η Δημοκρατία χωράει όλους». Όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας χωράει, χωρίς να κοιτάζει καταγωγή, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Και βεβαίως τους αντιστασιακούς που για αυτούς γίνεται αυτή η γιορτή

***
Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης

Μου λένε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ότι θα έρθει πολύ νωρίτερα στην Αθήνα, ώστε να αξιοποιήσει το Σαββατοκύριακο για ξεκούραση. Την Τρίτη είναι η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Κύπρου να έρχεται στην Αθήνα ή την Παρασκευή το απόγευμα ή το Σάββατο το πρωί. Συνεπώς εάν όντως βρίσκεται στην Αθήνα το Σάββατο δεν αποκλείεται να προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να παραστεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Κύπρου παρίσταται σε αυτήν τη δεξίωση. Να μην ξεχνάμε ότι η χούντα των Αθηνών έπεσε μετά το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου που προκάλεσε την τουρκική εισβολή. Έως την ώρα που γράφονταν οι γραμμές δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη για τον εάν θα παραστεί ή όχι ο Πρόεδρος της Κύπρου.

***
Ο αντιπρόεδρος και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μόνο όταν υπάρχει κάτι σημαντικό παρεμβαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και αυτή τη φορά μίλησε για τις πιθανότητες που υπάρχουν ώστε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες: «Εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία», τόνισε ο αντιπρόεδρος. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να γίνει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας πέρα από τις κατηγορίες που έχουν ήδη περιληφθεί στην τροπολογία, απάντησε καταφατικά και εξήγησε: «Ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;». Οι δάσκαλοι, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες είναι μερικές ομάδες ακόμα που ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, στους οποίους θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

***
Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς

Νέα έκκληση (πιο δραματική) έκανε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους προς τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στον κατ΄οίκον εμβολιασμό. Γιατί έως τώρα αποδείχθηκε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών είναι πενιχρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από την Αθήνα είχαν δηλώσει συνολικά ενδιαφέρον περίπου 80 γιατροί και πολυϊατρεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ωστόσο η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί μόνον σε 18 περιπτώσεις.

***
Η στιγμή που τα εγγονάκια της Ντόρας μένουν… ακίνητα

Τις καλοκαιρινές διακοπές της στο αγαπημένο της νησί, την Κρήτη, απολαμβάνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στον νομό Χανιών, μετά από έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα, ξεκουράζεται και χαίρεται ξέγνοιαστες στιγμές πλάι στο κύμα. Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι μόνη, καθώς έχει στο πλευρό της την καλύτερη παρέα. Ο λόγος για τα επτά εγγόνια της. Η ίδια έχει κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της και έχει μεταμορφωθεί σε full time γιαγιά. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει μεγάλη αδυναμία στα εγγόνια της και έτσι οι στιγμές μαζί τους είναι πολύτιμες. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία από το μπάνιο τους στη θάλασσα, έγραψε: “Τα 7! Το ένα και μοναδικό λεπτό που έμειναν ακίνητα!”.

***
Και ο Μπακογιάννης τρολάρει

Ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης, βλέποντας τη φωτογραφία θέλησε να την πειράξει. ΄’Έτσι λοιπόν, ο δήμαρχος Αθηναίων, αναδημοσίευσε τη φωτογραφία αυτή στον λογαριασμό του και έγραψε στη μητέρα του: «Αν δεν υπήρχαν οι γιαγιάδες έπρεπε να τις είχαμε εφεύρει! Μάνα, θα φάνε σπίτι, μην τους κυνηγάς με το ταπεράκι στη θάλασσα!».

***
Ρεκόρ υπουργικών συμβουλίων

Το 26ο Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη πάλι (γιατί με την μετάλλαξη «Δέλτα» να καραδοκεί θα αργήσει ακόμα να συνεδριάσει Υπουργικό Συμβούλιο δια ζώσης. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι κάνει σταθερά κάθε μήνα και ένα Υπουργικό Συμβούλιο, εκτός από μία φορά που έκανε δύο. Έτσι στους 24 μήνες που κυβερνά έγιναν26 Υπουργικά Συμβούλια. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας δεν θα είναι το τελευταίο του καλοκαιριού, αφού θα γίνει ακόμα ένα στο τέλος Αυγούστου, προετοιμασίας της ΔΕΘ