Κατατέθηκε στη βουλή  η τροπολογία που αφορά την υποχρέωση των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στην εργασία τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για εργαζόμενους σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Ειδικότερα, η τροπολογία περιέχει διατάξεις για τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους και απασχολούμενους σε μονάδες, κέντρα και δομές υγείας και φροντίδας και ρυθμίσεις για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων/ απασχολούμενων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους εργοδότες που θα διαπιστωθεί ότι αποδέχονται εργασία από ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή απασχολούμενούς τους.

Αυτή η τροπολογία αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, καθώς ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις διαφωνίας από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου -στο οποίο προσαρτήθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία- κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ που το καταψήφισαν.

Οι κυρώσεις

Αναστολή καθηκόντων και αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία & μονάδες φροντίδας ΑμεΑ σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς έχουν υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή εναλλακτικά πιστοποιητικό νόησης του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα, υποχρεώνεται σε άδεια άνευ αποδοχών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι ανασφάλιστος, και θα διαρκεί έως την προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού.

Για τον εργοδότη που δεν έχει ζητήσει από τους εργαζομένους του τα σχετικά έγγραφα θα υπάρχει κλιμακούμενο πρόστιμο, ενώ για την αντικατάσταση των κενών, θα μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό έκτακτα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.