Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν με κορωνοϊός κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά και θα γίνουν καλά σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις νοσούντων από κορωνοϊός που έχουν μακροχρόνια προβλήματα, ακόμη και μετά την ανάρρωση.

Καθώς πολλά κράτη ανοίγουν ξανά στις δραστηριότητες του, εκφράζονται φόβοι πως ο κορωνοϊός θα επηρεάσει δυσανάλογα εκείνους που δεν ακόμη εμβολιαστεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid-19;

Σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) μερικά από τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid-19 είναι:

  • Ακραία κούραση
  • Δύσπνοια
  • Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος
  • Ταχυπαλμία
  • Προβλήματα με τη μνήμη και με τη συγκέντρωση
  • Αλλαγές στη γεύση και στις μυρωδιές
  • Πόνος στις αρθρώσεις

Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν εντοπίσει εκατοντάδες άλλα συμπτώματα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι στιγμής είναι αυτή από το UCL, το οποίο εντόπισε 200 συμπτώματα που επηρεάζουν τουλάχιστον 10 συστήματα οργάνων ατόμων που νοσούν με μακροχρόνιο Covid-19.

Μεταξύ των 200 συμπτωμάτων που ανακάλυψε η μελέτη του UCL, είναι οι ψευδαισθήσεις, αυπνία, αλλαγές στην ακοή και την όραση, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, προβλήματα λόγου, ακόμη και αλλαγές στην έμμηνο ρύση.

Τι προκαλεί τον μακροχρόνιο Covid-19;

Η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί ακόμα. Μια πιθανότητα μπορεί να είναι ότι η λοίμωξη μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ανθρώπων να «υπερλειτουργήσει», με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να μην επιτεθεί μόνο στον ιό, αλλά και στους ιστούς του οργανισμού. Αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν πολύ ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι «θραύσματα» του ιού θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σώμα μετά τη νόσηση, τα οποία πιθανώς να είναι αδρανή και στη συνέχεια να ενεργοποιούνται.

Αυτό συμβαίνει και με μερικούς άλλους ιούς, όπως ο έρπης και ο ιός Epstein Barr που προκαλεί αδενικό πυρετό. Ωστόσο, για την περίπτωση του Covid-19 δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμη.

Πως κολλάει κάποιος μακροχρόνιο Covid-19 και πόσο συχνός είναι;

Πάλι η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί ακόμη, κυρίως διότι οι γιατροί μόλις άρχισαν να καταγράφουν αυτού του είδους τον Covid-19 ως επίσημη διάγνωση.

Ωστόσο, υπάρχει ένας επαρκής όγκος επιστημονικών ερευνών που υποδηλώνουν ότι για τη συγκεκριμένη πάθηση παίζει σημαντικό ρόλο η ηλικία, αλλά και το φύλο (η πάθηση είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες).

Πως θα ξέρω εάν έχω μακροχρόνιο Covid-19;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο διαγνωστικό τεστ που να ανιχνεύει αυτού του τύπου την πάθηση.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές μια εξέταση αίματος για μακροχρόνιο Covid-19 θα είναι διαθέσιμη στο μέλλον.

Μπορεί το εμβόλιο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid-19;

Περίπου τα μισά άτομα με Covid-19 ανέφεραν οτι είχαν ηπιότερα συμπτώματα μετά το εμβόλιο. Πιθανώς, το εμβόλιο βοήθησε στο να μην επιτρέψει τα «θραύσματα» του ιού να ενεργοποιηθούν, λένε οι ειδικοί.

Ο εμβολιασμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη από αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο του ιού.

Τέλος, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή των ατόμων με μακρόνιο Covid-19. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο άτομα, με περίπου 400.000 εξ αυτών να έχουν συμπτώματα για περισσότερο από έναν χρόνο. Στις ΗΠΑ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 15.000.000 ασθενείς υποφέρουν από μακροχρόνιο Covid-19.