«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Είστε επικίνδυνοι». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τρίτης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Κανονισμού της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνέχισε το στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση και με ομιλία του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Αλ. Τσίπρας ανεβάζει σταδιακά τους τόνους και φθάνει όλο και πιο κοντά στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, αν και ακόμα δεν το έχει πει καθαρά. Ο πρώην Πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά, υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Σήμερα περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου. Αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 17χρονους, επιπλέον του περσινού αριθμού, από το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.  Γιατί; Γιατί επιλέξατε τη χρονιά της πανδημίας, τη χρονιά που τα σχολεία ήταν κλειστά το μισό χρόνο, τη χρονιά της οικονομικής ανασφάλειας από τα αποτυχημένα σας lockdown, να θέσετε σε εφαρμογή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων που γίνεται από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1837!» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά έγιναν, ο αποκλεισμός περίπου 20.000 μαθητών από τα ΑΕΙ, «για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας. Γιατί στα κολέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Υπάρχει μόνο βάση εισοδήματος. Όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει…Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα».

Στο επίκαιρο θέμα της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι αντίστοιχα καταστροφική είναι η διαχείριση της κυβέρνησης και στην πανδημία. «Μια φράση μόνο έρχεται στο μυαλό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων με όσα συμβαίνουν και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα με τη διαχείριση της πανδημίας:  Πάλι τα ίδια. Πάλι κάνατε την πολιτική επιλογή  να ανοίξουν τα πάντα ρίχνοντας τα standards υγειονομικής ασφάλειας.  Πάλι καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό. Το Covid free καλοκαίρι που υποσχόταν πρωθυπουργός (Bild “θα έχουμε έναν κανονικό Ιούλιο και Αύγουστο”) και o υπουργός τουρισμού (“η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη «Δ» θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της”), δεν ήρθε γιατί δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να το υποστηρίξετε» είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε πάλι τα ίδια εγκληματικά λάθη, την ίδια ανευθυνότητα, την ίδια ανεμελιά, την ίδια εγκληματική αδιαφορία και σπουδή μόνο για την επικοινωνία. «Αντί για υγειονομική θωράκιση των νησιών. Αντί για εκτεταμένο τέστινγκ, αντί για αξιόπιστη ιχνηλάτηση και επιτάχυνση των εμβολιασμών. Εσείς πανηγυρίζατε και δίνατε συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον. Στον κόσμο σας» τόνισε.

Επίσης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι διχάζει. «Επιμένετε να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για τους εμβολιασμένους. Με την άλλη μισή Ελλάδα τι θα κάνετε ; Θα την εξαφανίσετε; Και πως πιστεύετε ότι θα είναι ασφαλής η μισή Ελλάδα όταν η άλλη μισή δε θα είναι ασφαλής. Δεν έχετε ακούσει τόσο καιρό αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι δε μπορεί κανένας να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Οι ποινές και οι απειλές για τους μη εμβολιασμένους αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας σας να πείσετε τους πολίτες. Σταματήστε αυτή τη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και προσπαθήστε να πείσετε τους πολίτες, όχι να τους εκβιάσετε. Θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το εμβόλιο σώζει ζωές. Ο εμβολιασμός όλων μας είναι αναγκαίο όπλο απέναντι στη νόσο. Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο ότι δε διατρέχει κανένα κίνδυνο».