«Ο κ.Ερντογάν, με την παρουσία του στην Κύπρο και τα μηνύματα που στέλνει, έχει ήδη εξευτελίσει την πολιτική του κατευνασμού και υποχωρήσεων που έχει υιοθετήσει ο κ.Μητσοτάκης», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Χαρακτήρισε πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, την ιστορική μνήμη και την ίδια τη Διεθνή Κοινότητα, τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου με την Αμμόχωστο τονίζοντας ότι η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ, καμία λεκτική προειδοποίηση της Ε.Ε.

Ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η πολιτική κατευνασμού δεν οδηγεί πουθενά επισημαίνοντας ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το βέτο σε όλες τις αποφάσεις της Ε.Ε που αφορούν την Τουρκία.

«Με ό,τι αυτό σημαίνει, με οποιοδήποτε τίμημα απέναντι σε θεωρητικούς και υποτιθέμενους φίλους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τη μέχρι σήμερα στάση τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ.Μητσοτάκης, την περίοδο της απόπειρας εισβολής στην Έβρο που καθοδηγήθηκε από το βαθύ τουρκικό κράτος, δεν ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου ηγετών της Ε.Ε. Άκουσε την κ.Μέρκελ. Το περσινό καλοκαίρι, όταν η Τουρκία παραβίαζε κατά συρροή την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ο κ.Μητσοτάκης άκουσε πάλι την κ.Μέρκελ και δεν απαίτησε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Όταν ο κ.Μακρόν πρότεινε στην Ελλάδα σύμφωνο αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, ο κ.Μητσοτάκης προτίμησε να στείλει την κ. Σουρανή στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον κ.Καλίν. Και δεν θα ξέραμε τίποτα για όλα αυτά αν δεν τα αποκάλυπτε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ.Τσαβούσογλου. Γιατί τα αποκάλυψε; Μα απλούστατα για να καταγράφονται οι τουρκικές διεκδικήσεις ως τετελεσμένο και αντικείμενο διαπραγμάτευσης, και ως εκ τούτου και de facto αποδοχής τους, από την Ελλάδα. Μέχρι τώρα ο κ.Μητσοτάκης άκουγε την κ.Μέρκελ ή άλλους. Καιρός είναι να ακούσει και τον ελληνικό λαό».