«Είναι η 47η επέτειος από το έγκλημα σε βάρος του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως ήταν αποτέλεσμα της εσχάτης προδοσίας που διέπραξε η χούντα των Αθηνών με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Αποδεδειγμένα ήταν μια πράξη που δεν υπηρετούσε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά υπαγορεύθηκε σε άφρονες για τα συμφέροντα τρίτων.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, βιώνουμε δυστυχώς τις συνέπειες της προδοσίας με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια στρατηγική της Τουρκίας που επιδίωξη έχει είτε την προσάρτηση των Κατεχομένων είτε τη λύση στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών μέσα από έκνομες ενέργειες και δημιουργίας νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που θεωρώ ως επιβεβλημένο είναι η επισήμανση πως τόσο ο ίδιος όσο και οι προκάτοχοί μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας επιδιώξαμε μέσω οδυνηρών υποχωρήσεων την εξεύρεση μιας λύσης που θα επέτρεπε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, συνεπές με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενα κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία μέσα από την κατάργηση των όποιων αναχρονιστικών εγγυήσεων ή της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων.

Οι μακροχρόνιοι στόχοι της Τουρκίας και η αδιαλλαξία που επέδειξε κατά τη διάρκεια των 47 χρόνων διαλόγου κατέστησαν αδύνατη την εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται πέραν των ανησυχιών της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στις εύλογες ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Δυστυχώς οι παραβατικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που εκδηλώνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και επί του εδάφους, με αποκορύφωμα την αξίωση εξεύρεσης λύσης πέραν και εκτός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

Την ίδια ώρα οι παρεμβάσεις της Αγκυρας με δημιουργία νέων τετελεσμένων, με αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και του απόλυτου ελέγχου που ασκεί επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν επιτρέπουν την ελπίδα πως θα είναι δυνατόν με ανάλογες συμπεριφορές να εξευρεθεί εντός σύντομου χρόνου μια λύση που θα γίνει αποδεκτή τόσο από τους Ελληνοκυπρίους όσο, και θέλω να το επισημάνω, από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προς αποτροπή των επιδιώξεων της Τουρκίας, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, εξαντλούμε κάθε διπλωματική και όχι μόνο δράση τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς φίλιες χώρες, μεταξύ των οποίων τα μόνιμα και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποιώντας την ίδια ώρα μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έχουμε αναπτύξει με γειτονικά κράτη και όχι μόνο.

Θέλω να ελπίζω πως οι έντονες διπλωματικές παραστάσεις που έχουμε προβεί και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε θα αποτρέψουν τις νέες απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την εδώ επίσκεψή του την 20ή Ιουλίου.

Τέλος, αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι την πάγια πολιτική βούληση και αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να εξεύρουμε μια λύση που θα οδηγεί σ’ ένα ομοσπονδιακό κράτος με πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, απαλλαγμένο από εγγυήσεις ή κατοχικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα του κράτους, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες όπως καταγράφονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις πρόνοιες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Αποκλειστική δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη στο «Βήμα της Κυριακής»