Με εθνικιστικές κορώνες και εμπρηστικές δηλώσεις προς την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη «βουλή» του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε και τα «καλά νέα» που είχε υποσχεθεί στους Τουρκοκύπριους: πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου προεδρικού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει προεδρικό μέγαρο, νέο κτίριο για το κοινοβούλιο, καθώς και εθνικό κήπο.

«Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για το Κυπριακό»

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος το χαρακτήρισε ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας και του ηρωικού έπους του 1974» και προχώρησε σε σκληρή επίθεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά – η οποία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις – δεν επιθυμεί μια λύση, σημείωσε.

«Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί. Ωστόσο, παρά τις προδοσίες, δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί.

«Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Τουρκίας για δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Τα «καλά νέα»

Η κατασκευή «προεδρικού μεγάρου» και κτιρίου «εθνοσυνέλευσης» στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ενός εθνικού κήπου ήταν τα πολυαναμενόμενα «χαρμόσυνα νέα» που είχε να ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

Μάλιστα, με αρκετή έπαρση στο ύφος του και με αρκετή δόση ειρωνείας χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους».

«Πιστεύω ότι πρέπει να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου σε μουσείο και να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές»

Εθνικιστικές κορώνες

Πέρα από τα παραπάνω, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν ενοχληθεί  από τις τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν κρατάει τον λόγο της.

Πιστός στην εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας, ο Ερντογάν περίγραψε την εισβολή του 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας.

«Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η «ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τ/Κ.  Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».