Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη μεγάλη διασπορά της πανδημίας και τη μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να επικρατήσει στη χώρα.

Θα πρέπει να κάνουμε το παν να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα που προβλέπουν ότι θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Όπως επισήμανε η κ. Παγώνη, στα νοσοκομεία δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ασθενών, τουλάχιστον προς το παρόν, και εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί όσοι νοσούν σήμερα είναι μικρής ηλικίας, με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, αν φτάσουμε σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όσο προβλέπουν δηλαδή τα προγνωστικά μοντέλα, «δε θα τα βγάλουμε πέρα με 6.000, 8.000 και 10.000 κρούσματα» σημείωσε.

Κατά την κ. Παγώνη, ανάλογα με τα συμπτώματα και το αν χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσοκομεία οι νοσούντες, το σύστημα θα πιεστεί.

«Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο φθινόπωρο χωρίς τείχος ανοσίας 80%», σημείωσε και εκτίμησε ότι αυτό είναι εφικτό, αν προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

«Δεν έχουμε άλλο όπλο» τόνισε, προσθέτοντας ότι αν ολοκληρωθούν τα πρωτοκολλά με τα αντιικά φάρμακα μέχρι το τέλος του έτους, «ίσως βοηθηθούμε περισσότερο».

Τέλος, αναφορικά με τη μετάλλαξη Έψιλον είπε ότι «είναι πολύ μακριά και πιστεύω ότι θα μείνει».