Κορωνοϊός: Η φυσική ανοσία δείχνει να διαρκεί τουλάχιστον εννέα μήνες

Ακόμα και στα άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα, παραμένουν ισχυρά αντισώματα.

Είτε εκδήλωσαν συμπτώματα είχε ότι, οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από Covid-19 διατηρούν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για τουλάχιστον εννέα μήνες, διαπιστώνει μελέτη που εξέτασε σχεδόν μια ολόκληρη πόλη στην Ιταλία.

Τον χειμώνα του 2020, ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Πάδοβας υπέβαλαν σε μοριακό τεστ πάνω από το 85% των 3.000 κατοίκων της πόλης Βο, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βενετία. Επέστρεψαν τον Μάιο και τον Νοέμβριο για να υποβάλουν τους κατοίκους σε εξέταση αντισωμάτων.

Το 98,8% των κατοίκων που είχαν βρεθεί θετικοί τον χειμώνα διέθετε αντισώματα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Nature Communications.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων δεν παρουσίαζαν διαφορές μεταξύ των κατοίκων που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα και αυτών που έμειναν ασυμπτωματικοί.

Ορισμένα από τα αντισώματα παρουσίαζαν πάντως πτωτικές τάσεις εννέα μήνες μετά την αρχική μόλυνση. «Διαπιστώσαμε μειωμένη αφθονία αντισωμάτων, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τις μετρήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα» λέει ο Ενρίκο Λαβέτζο του Πανεπιστημίου της Πάδοβας σε ανακοίνωση του Imperial College.

Οι εξετάσεις αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο «έδειξαν ότι το 3,5% του πληθυσμού του Βο είχε εκτεθεί στον ιό, αν και ορισμένοι κάτοικοι δεν γνώριζαν ότι είχαν εκτεθεί, αν ληφθεί υπόψη η υψηλή αναλογία των ασυμπτωματικών λοιμώξεων» αναφέρει ο δρ. Λαβέτσο.

Η μελέτη εξέτασε επίσης πόσο πιθανό ήταν να μεταδοθεί ο ιός από τους ασθενείς στις οικογένειές τους. Μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλα μέλη του ίδιου νοικοκυριού ήταν περίπου 1 στις 4 κατά μέσο όρο, αν και η αναλογία αυτή ήταν πολύ υψηλότερη για μια υποομάδα ασθενών.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δεν θα είχε αποδώσει αν δεν συνοδευόταν από μαζικούς μοριακούς ελέγχους, περιορισμό σε καραντίνα και lockdown.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk