Εγκλωβισμένη στον κλοιό των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και των αρνητών του εμβολίου βρίσκεται η χώρα, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνονται μηνύματα σύμφωνα με τα οποία η διαχείριση της κρίσης θα προσλάβει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά τις επόμενες εβδομάδες.

Η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ήδη προκαλεί εντάσεις. Αφορμή δόθηκε από τη δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία, έστω και αν ανασκευάστηκε, άνοιξε ένα πεδίο αντιπαράθεσης για το θέμα των απολύσεων όσων αρνηθούν το εμβόλιο.

Ωστόσο, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έλθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αναμένεται και η διαμόρφωση νέων δεδομένων στην αγορά εργασίας, από την οποία φαίνεται ότι σταδιακά θα αποκλείονται όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

Μεταξύ των άλλων, η ρύθμιση θα παρέχει στους εργοδότες τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζομένους στοιχεία για το αν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο και για απολύσεις με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως ανέφερε σχετικά την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Από τα όσα επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, το επόμενο διάστημα θα αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας. Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η επιβολή ενός νέου, γενικού απαγορευτικού ή κάποια οριζόντια αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, «στο εξής θα πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»