Οι γεωπολιτικές αλλαγές, με τις ΗΠΑ να κινούν τα νήματα για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πόλων στον πλανήτη (ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία – ΕΕ), απαιτούν γνώση, στρατηγική που να εξυπηρετεί τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντά μας.

«Σιγή δεν μας αρμόζει», λέει ο ποιητής. Η αδράνεια, η στασιμότητα, η αναμονή και η σιωπή δεν μας ταιριάζουν, ως πολίτες αυτής της χώρας. Με ανάμικτα και αρνητικά συναισθήματα αντικρίζει η κοινωνία μας το αύριο. Η κρίση από τη μια και ο φόβος, η ανασφάλεια από την άλλη, έχουν φωλιάσει στο κοινωνικό σώμα. Η ικανοποίηση από συμπολίτευση  φαίνεται, παρά την κατακερματισμένη και φοβισμένη κοινωνία, να βρίσκεται ψηλά. Παράδοξο, αλλά αυτό επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις. Σε έναν βαθμό εξηγείται αυτή η κατάσταση, διότι η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση στους πολίτες κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάνω από τάξεις και χώρους προέλευσης αναζητά μια νέα πιο υπεύθυνη, ρεαλιστική και αποτελεσματική διαχείριση στις κοινές μας υποθέσεις. Όλοι μιλάνε για επιστροφή στην κανονικότητα. Το ζητούμενο όμως στην μετα-covid εποχή είναι να κάνουν βήματα μπροστά, σε μια νέα αχαρτογράφητη ακόμη πραγματικότητα. Να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα τις μεγάλες προκλήσεις του έθνους και των πολιτών μας. Στις μέρες μας γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και Ερντογάν στα Βαρώσια μας προκαλεί με στρατιωτική κατοχή.

Στο εθνικό πεδίο ζούμε τα τελευταία χρόνια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αποσταθεροποιούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Μεσογείου, καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Με την ισχύ μας και τη θέση μας στην καρδιά της Ε.Ε., πρέπει να αποτρέψουμε μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας επικίνδυνες καταστάσεις, ενός «τυχαίου» πολέμου.

Χρέος μας πρώτιστο να διασφαλίσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορά μας. Η Αλληλεγγύη των εταίρων μας να εκφρασθεί στην πράξη με την ενεργοποίηση και ενίσχυση του σκέλους της Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε.

Χρέος μας να δώσουμε ελπίδα και αυτοπεποίθηση στην κοινωνία μας και με τη δράση μας να τους πείσουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα.

Χρέος μας, με σεβασμό στην ιστορία της δημοκρατικής παράταξης, που εξέφρασε κοινωνικά και πολιτικά για τριάντα χρόνια την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας να μιλήσουμε. Να αναλάβουμε το έργο, μαζί με όλους τους δημοκράτες της  αναγέννησης και ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας για την Επιστροφή της παράταξης στο κέντρο των εξελίξεων, ως υπεύθυνης κοινωνικής και πολιτικής δύναμης εξουσίας και μεταρρύθμισης.

Το πράσινο χρώμα του ΠΑΣΟΚ, της Ελπίδας και της Δημιουργίας, ας ενεργοποιήσει τον νου και την καρδιά, όλων αυτών που δημιούργησαν το πρώτο, προοδευτικό, οργανωμένο, σοσιαλιστικό κίνημα στην πατρίδα μας.

Το κίνημα με τις μεγάλες ανατροπές, που οδήγησε την Ελλάδα στο στενό πυρήνα της Ευρώπης, όπως και την πολύπαθη Κύπρο στην αγκαλιά της ΕΕ.

Η πανδημία εξ άλλου μας προειδοποιεί, προστατεύστε το πράσινο και αλλάξτε τις σχέσεις σας με το περιβάλλον και τη φύση. Όταν αυτή πεθάνει, πεθαίνουμε και εμείς.

Να μην ξεχνάμε τις μεγάλες καταστροφές στα δάση μας, τις πλημμύρες και τις συμφορές, πραγματικές τραγωδίες (Μάτι, Μέγαρα κα). Την ισχυρή Ελλάδα πρέπει να την κτίσουμε με το πράσινο χρώμα της φύσης.

Δεν ταιριάζει στη δημοκρατική παράταξη να βρίσκεται στάσιμη, καθηλωμένη στο 6%, ως κίνημα διαμαρτυρίας και ισχνής κοινοβουλευτική ομάδας.

Η παράταξη της προόδου και των ανατροπών ιστορικά, πάντα αυτοπροσδιορίζονταν στον πολιτικό χώρο με συγκεκριμένες αντιλήψεις, κοινωνικά και πολιτικά πρότυπα διαχείρισης των κοινών μας υποθέσεων. Η ιστορία μας, έλεγε ο ηγέτης Α. Παπανδρέου, «έρχεται από μακριά και θα πάμε μακριά».

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να διαβούμε όλοι μαζί. Δύσκολος δρόμος, αλλά αν το πιστέψουμε μπορούμε να τον διαβούμε μαζί.

Προσωπικά πιστεύω ότι η επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί ανάγκη κοινωνική και πολιτική, Πάντα με καθαρή φωνή υπερασπίσθηκα τις αρχές και τις αξίες της παράταξής αυτής. Με σθένος απέναντι στη δεξιά και την αριστερά αγωνίσθηκα για τα κοινά μας ιδανικά, για κοινωνική απελευθέρωση, για αξιοπρέπεια, για αλληλεγγύη και ευημερία του λαού μας.

Είναι καιρός να κάνουμε βήματα εμπρός: Να φέρουμε ανατροπές στην πολιτική ζωή, να αλλάξουμε τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή και τους θεσμούς.

Να αφουγκραστούμε τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών. Να  κατανοήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μας και τα αδιέξοδα της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε.

Να απαντήσουμε με ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις. Με νέες συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες να απαντήσουμε στα διακυβεύματα του σήμερα και για το μέλλον της πατρίδας μας με ορίζοντα τουλάχιστο δεκαετίας. Με νέες πολιτικές και εναλλακτικές προτάσεις να δώσουμε ελπίδα και αυτοπεποίθηση στον λαό μας, ότι μπορεί με αισιοδοξία να αντικρύζει το μέλλον.

Αρνούμαι να αποδεχτώ τη στασιμότητα και την περιθωριοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί το κλειδί για το αύριο του προοδευτικού κινήματος.

Μπορούμε, χωρίς αποκλεισμούς, να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο όλοι ΜΑΖΙ για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή.  Να ακυρώσουμε τη στασιμότητα. Να σπάσουμε τη σιωπή. Να φέρουμε στο προσκήνιο τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και χώρους προέλευσης, σε μια νέα προσπάθεια αναγέννησης και έκφρασης του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου της πατρίδας μας.

Οι ζωντανές παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου αναζητούν μια νέα ρεαλιστική, μεταρρυθμιστική πολιτική εκπροσώπηση. Ο κόσμος της εργασίας ζει στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Η ασταθής και ευέλικτη μορφή απασχόλησης, οι χαμηλές αμοιβές μας οδηγούν σε ένα «βαλκανικό» κοινωνικό μοντέλο, αντί για σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό.

Τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, το επιστημονικό και πολιτισμικό προσωπικό τόσο με την κρίση, όσο και με την πανδημία ζητάει διεξόδους και εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσει με αξιοπρέπεια.

Η στρατηγική και  επιδίωξή μας να αγκαλιάσουμε τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας που δοκιμάζεται, είτε ως άτομα, είτε ως επιχειρήσεις, είτε ως άνεργοι και νέοι, είτε ως φτωχοί, είτε ως γερασμένοι και «ξοφλημένοι».

Σκοπός μας ΜΑΖΙ να αλλάξουμε τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή, στους κοινωνικούς, επαγγελματικούς θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση. Να ξανακερδίσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στο γίγνεσθαι των εξελίξεων στη χώρα. Να έχουν νόημα οι διακηρύξεις για Λαϊκή Κυριαρχία και Δημοκρατικό Προγραμματισμό. Να γκρεμίσουμε τον νέο συγκεντρωτικό τρόπο διαχείρισης της εξουσίας και να ενισχύσουμε την παρουσία και συμμετοχή των θεσμών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας στον ψηφιακό κόσμο.

Το Κίνημά μας στερέωσε θεσμούς αποκεντρωτικούς, έδωσε λόγο και έργο στις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες.

Άπλωσε δικαιώματα και ελευθερίες στους εργαζομένους και τους πολίτες.

Οδήγησε τη χώρα μας και την Κύπρο στην καρδιά της Ε.Ε., στον πυρήνα της ολοκλήρωσής της.

Το κοινωνικό πρόβλημα, σχετικά με το επίπεδο ζωής μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας, στις διάφορες εκφράσεις του, ως ανεργία, ως φτώχεια, ως περιθωριοποιημένο πολίτη, φαντάζει εκρηκτικό. Μαζί με το δημογραφικό και την ανεργία των νέων, απειλούν το μέλλον της πατρίδας μας.

Τα άλλοτε «περήφανα γηρατειά» βρίσκονται περιθωριοποιημένα από τις εξελίξεις χωρίς να αξιοποιήσει η Πολιτεία μας την τεράστια εμπειρία και συνεισφορά τους στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Περισσότερος Σεβασμός, Αξιοπρέπεια και Συμμετοχή στα κοινά τους ταιριάζει. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα και ο κάθε προοδευτικός πολίτης θα αποτελούν τους κεντρικούς στόχους της πολιτικής μας αναφοράς για να πάμε μπρος με την παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος.

Το τετράπτυχο της δημοκρατικής παράταξης οφείλει να επικεντρώνεται στις ανάγκες και τα διακυβεύματα της πατρίδας και της κοινωνίας.

Ισχυρή και Πράσινη Ελλάδα.

Κοινωνία με Ελπίδα και Αισιοδοξία.

Δημοκρατικός Αποκεντρωμένος Προγραμματισμός.

Ανάπτυξη και Συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο.

α. Ισχυρή και πράσινη Ελλάδα

Το εθνικό περιβάλλον στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα απρόβλεπτο πεδίο με πολλούς παίκτες και παραμέτρους. Απαιτεί γι’ αυτό ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας των εθνικών μας συμφερόντων.

Η συμμετοχή μας στον κεντρικό πυρήνα της Ε.Ε., μας δίνει τη δυνατότητα και πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Ένας βραχίονας της Ε.Ε «ατροφικός» που η ανάπτυξή του εμποδίζεται από τα οικονομικά συμφέροντα.  Όπως με το Ταμείο Ανάπτυξης, λόγω πανδημίας έγινε ένα αποφασιστικό βήμα ολοκλήρωσης της Ε.Ε. στο οικονομικό πεδίο, το επόμενο βήμα ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής κοινότητας είναι η Άμυνα και η Ασφάλεια.  Πρέπει γι’ αυτό να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το επόμενο μεγάλο βήμα θωράκισης της χώρας μας με εταίρους και συμμάχους (Ε.Ε. – ΗΠΑ).  Να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια της Ε.Ε.

β. Κοινωνία με Ελπίδα και Αισιοδοξία.

Στο κίνημά μας, δεν ταιριάζει, παράταξη διαμαρτυρίας παρά μονάχα δύναμη μεταρρυθμίσεως και εξουσίας. Αυτή την ιστορική διαδρομή της παράταξης μας να καθοδηγεί τις σκέψεις και τις δράσεις μας για την ευημερία του λαού μας. Να κατανοήσουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα στη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας  καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις με μελανά χρώματα. Ζητείται ελπίς για το αύριο. Είναι ανάγκη διαμόρφωσης  μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας, όλων όσων δοκιμάζονται από την κρίση και την πανδημία. Το μέλλον της εργασίας στον ψηφιακό κόσμο φαίνεται αβέβαιο και απειλητικό. Οι ψηφιακά εκπαιδευμένοι βλέπουν θετικά το μέλλον. Οι απαίδευτοι βλέπουν μπροστά τους το χάος, την ανεργία και την ανασφάλεια. Οι επενδύσεις για την εκπαίδευση του ανθρώπινου προσωπικού επιβάλλονται κατεπειγόντως.

Οι πραγματικές συνθήκες και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας, ζητούν επιτακτικά μια νέα διαχείριση στα δημόσια πράγματα, με συμμετοχή των πολιτών και εναλλακτικές λύσεις.

Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να δράσει με ξεκάθαρους στόχους:

  • Πόλεμος στις ανισότητες
  • Πόλεμος στην ανεργία
  • Αλληλεγγύη στους φτωχούς
  • Αξιοπρέπεια στην Τρίτη ηλικία
  • Προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων
  • Αναπτυξιακός και κοινωνικός διάλογος

γ. Για τον Δημοκρατικό Αποκεντρωμένο Προγραμματισμό

Για την οικονομία της γνώσης και τον ψηφιακό κόσμο.

– Επενδύσεις και ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

– Να φέρουμε ζωή και ανάπτυξη στην ύπαιθρο, στις τοπικές και περιφερειακές κοινότητες, με πρωτοστάτες τον αγροτικό μας κόσμο που φιλάει Θερμοπύλες.

δ. Ανάπτυξη και Συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο.

Το «Ταμείο Ανάπτυξης» της Ε.Ε. αποτελεί μια πολύ σοβαρή ενωσιακή διαδικασία αναπτυξιακής ολοκλήρωσης. Έχουν τεθεί βασικές προτεραιότητες, για Πράσινη και Ψηφιακή ανάπτυξη, για στήριξη της οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας για υποδομές – και ένα μεγάλο resert της οικονομίας μας.

Ο σχεδιασμός όμως των προτάσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων έγινε ερήμην των κοινωνικών εταίρων, χωρίς συμμετοχή, χωρίς έκφραση γνώμης. Ο κόσμος, άτομα και επιχειρήσεις, των ΜΜΕ, τα επιμελητήρια, οι τοπικές κοινωνίες και περιφέρειες δυστυχώς δεν ακούσθηκαν.

Και όμως φαίνεται οι πόροι θα απορροφηθούν από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας στην άκρη και την τύχη τους την εγχώρια παραγωγική διαδικασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η μεγάλη αυτή παραγωγική δύναμη που κράτησε και κρατάει όρθια την πατρίδα μας.

Η παράταξη μας αποκέντρωσε αρμοδιότητες και εξουσίες στην Τ.Α. και τις Περιφέρειες και επαγγελματικές οργανώσεις.

Η δεξιά ανασυγκροτεί το γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό, λεγόμενο «επιτελικό κράτος» και οι διάφορες ελίτ σχεδιάζουν ερήμην του λαού.

Στον ψηφιακό κόσμο αναδεικνύονται νέες προκλήσεις και προβλήματα για τους εργαζόμενους και τις μορφές απασχόλησης.

Βασική μου προτεραιότητα να επαναφέρουμε τον θεσμικό, κοινωνικό διάλογο και πάλι στο προσκήνιο για να ακουσθούν, να διαβουλευτούν οι κοινωνικοί εταίροι, να θέσουν κανόνες και να συνάψουν κοινωνικά συμβόλαια με συλλογικές συμβάσεις.

Πρέπει να δώσουμε ξανά ζωή στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

Η ισχυρή και Πράσινη Ελλάδα.

Η κοινωνία με  ελπίδα και αυτοπεποίθηση.

Ο Δημοκρατικός αποκεντρωμένος προγραμματισμός. Η Ανάπτυξη με συμμετοχή στον Ψηφιακό κόσμο, είναι το τετράπτυχο της παράταξης που θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουνε με σεβασμό στο  νήμα της ιστορίας της.

Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες της δημοκρατικής παράταξης που βρίσκεται σε κίνηση για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας και των πολιτών.