Η εξόφληση γίνεται έως 36 άτοκες δόσεις (3 έτη) ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (6 έτη). Η πληρωμή της πρώτης δόσης είναι τον Ιανουάριο του 2022 και για όσους έχασαν τις δόσεις υπάρχει αναβίωση 100 η 120 δόσεων.

https://www.megatv.com/2021/07/17/oi-rythmiseis-gia-ta-koronoxrei-ta-nea-metra-se-estiasi-kai-psyxagogia/?pubid=2020434204

Εντάσσονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα μισθώματα και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΔΕΔ.

Τα χρέη που ρυθμίζονται αφορούν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές οφειλές.

Έρχονται αναδρομικά, συντάξεις και επικουρικές

Αναδρομικά για όλες τις συντάξεις αναμένεται να επικυρώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται στα τέλη Ιουλίου. Με την ίδια απόφαση αναμένεται να κλείσει και ο δρόμος για νέες διεκδικήσεις από συνταξιούχους που δεν έχουν καταθέσει προσφυγές για να τους επιστραφούν περικοπές δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, η απόφαση φαίνεται πως θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων που λάμβανε επικουρική σύνταξη από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, ενώ τα αναδρομικά ποσά στα δώρα αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων που είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Τα ποσά:

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το ταμείο, οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν:

-Δημόσιο από 1.107 έως 2.921€

-ΙΚΑ από 687 έως 1.883€

-ΔΕΚΟ και Τράπεζες από 916 έως 3.294€

-ΤΕΑΥΕΚ από 835 έως 2.689€

-ΝΑΤ από 589 έως 2.352€

Πληρωμές ενοικίων και απαλλαγές

Την 1η Ιουλίου άνοιξαν οι δηλώσεις Covid ενοικίου.

Οι δικαιούχοι ήδη έχουν λάβει προκαταβολή και θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση, καθώς εάν δεν γίνει τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν.

Όσοι δεν έχουν λάβει τα χρήματα, το σύστημα πάλι θα ανοίξει από την Δευτέρα 5 Ιουλίου έως την Τρίτη 20 Ιουλίου για να γίνουν αρχικές δηλώσεις ή τροποποιητικές για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου, με τους δικαιούχους να αναμένουν την πληρωμή στα τέλη Αυγούστου.

Απαλλαγές ενοικίων για τον μήνα Ιούνιο θα δουν όσοι ανήκουν σε:  εστίαση, τουρισμό, του πολιτισμό, αθλητισμό, κέντρα διασκέδασης και μουσικές σκηνές. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, παιδότοπους και για κλειστούς επαγγελματίες με κρατική εντολή.

Δεν θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες, ωστόσο έρχεται το κράτος για να τους αποζημιώσει στα τέλη Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν 80% της απώλειας για φυσικά πρόσωπα και 60% για νομικά πρόσωπα.

Μείωση στο ενοίκιο της τάξης 40% θα δουν όσοι εργάζονταν σε λιανεμπόριο και τυχερά παιχνίδια, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αναστολή και οι φοιτητές. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση κατά 20%.

Για τον  Ιούλιο, απαλλαγή ενοικίου θα δουν οι εργαζόμενοι των παρακάτω χώρων: πολιτισμός (σινεμά, θέατρα), αθλητισμός, πάρκα αναψυχής, διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, γυμναστήρια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Θα αποζημιωθούν τέλη Αυγούστου 80% οι ιδιοκτήτες και 60% οι εταιρίες.

Μείωση ενοικίου κατά 40% για την πρώτη κατοικία όσων είναι σε αναστολή και για τους φοιτητές, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν το 20% του ενοικίου.

Voucher εμβολιασμού

To voucher των 150 που θα λάβουν οι νέοι που θα εμβολιαστούν θα έχει τη μορφή προπληρωμένης κάρτας και δικαιούχοι είναι οι νέοι από 18 έως 25 ετών. Αφορά γεννημένους από το 1996 έως το 2003. Συνολικά οι δικαιούχοι ανέρχονται στους 940.000 νέους.

Προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση εντός του 2021 και καλύπτει όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί εντός του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να το εξαργυρώσουν σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, συναυλίες, θέατρα, σινεμά, μουσεία.

Η χρήση του γίνεται μέσω έξυπνων κινητών και θα μπορεί να το αποκτήσει ο εμβολιασμένος από την ειδική πλατφόρμα gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Μία μέρα μετά την αίτηση οι δικαιούχοι θα λάβουν με SMS ή email τις σχετικές οδηγίες για το πως θα ολοκληρώσουν τη λήψη του voucher.

Για όσους νέους δεν έχουν κωδικούς TAXISNET μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου. Ωστόσο όλα δείχνουν πως… δεν γλιτώνουν την επίσκεψη στην εφορία, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν κωδικούς TAXISNET για να πάρουν το voucher των 150 ευρώ.

Νέα μέτρα για εστίαση και ψυχαγωγία έως 31 Αυγούστου

Στους κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα, επιτρέπονται αποκλειστικά εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, με πληρότητα 85%. Ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Covid Free GR.

Απαραίτητα είναι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό και ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα.

Στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, όπως θέατρα και συναυλίες, η πληρότητα για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες φτάνει το 85%.

Ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Covid Free GR και απαραίτητα είναι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό και ταυτότητα.

Στους μικτούς χώρους η πληρότητα κυμαίνεται από 65% έως 75% και πρέπει να είναι καθήμενοι.

Στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπως μπουζούκια και κλαμπ, επιτρέπονται αποκλειτικά εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με πληρότητα 85%.

Απαγορεύονται οι ανεμβολίαστοι, ενώ ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Covid Free GR και απαραίτητα είναι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό και ταυτότητα.

Στα γήπεδα επιτρέπονται αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και η πληρότητα φτάνει το 80%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ οι ανήλικοι μπορούν να μπουν με δήλωση self test γονέων.