Νέα καμπανάκια χτυπούν οι ειδικοί για την πανδημία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το 4ο κύμα του κοροναϊού, με τη μετάλλαξη Δέλτα να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι άκρως μεταδοτική.

Για τους κινδύνους που προκύπτουν με την έλευση του 4ου κύματος, σε σχέση  τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά,  μίλησε ο Καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Οι νοσηλείες θα αφορούν ανεμβολίαστους

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή Σαββατοκύριακο Παρέα στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη εν εξέλίξει αλλά εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός νοσηλειών. Γεγονός που θα οφείλεται στους  εμβολιασμούς. «Οι νοσηλείες θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους .Πολλοί από τους 50ρηδες και 60ρηδες θα κινδυνέψουν να νοσηλευτούν τις επόμενες εβδομάδες αν δεν εμβολιαστούν.», ανέφερε χαρακτηριστικά

Τι είπε για τον εμβολιασμό των εγκύων

Για τη χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους τόνισε ότι «Υπάρχουν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους που εμβολιάστηκαν είτε πριν γεννήσουν είτε μετά  δεν έχει επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους.  Γέννησαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά για τον εμβολιασμό των εγκύων, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer.

Για τον κίνδυνο της μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί και τα παιδιά

Αναφορικά με τον κορωνοϊό και τα παιδιά, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και τα παιδιά νοσούν.

«Δεν τα εμβολιάζουμε απλώς για να συμβάλλουν στην συλλογική ανοσία. Μάλιστα όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο να αναπτύξουν κορωνοϊό με μακράς διάρκειας συμπτώματα».

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση εμβολίου

Σχετικά με την χορήγηση μια ενισχυτικής δόσης εμβολίων, εξήγησε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μια τελική απάντηση. Παράλληλα, εκτιμά πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέο εμβόλιο για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων.

Τέλος, για τον  Δημήτρη Κούβελα, μέλος της ελληνικής εταιρείας φαρμακολογίας, ο οποίος έχει εκφράσει τις αντιθέσεις του ως προς τον εμβολιασμό, ο καθηγητής δήλωσε ότι « Δεν συμβάλλει με τις απόψεις τους στον εμβολιασμό και δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι φαρμακολόγοι μαζί του, έχει κάνει ζημιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχω λάβει πολλά παράπονα για τον συγκεκριμένο, προφανώς όμως έχει ακαδημαϊκή ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του.»