Σε παράμετρο που θα καθορίσει, σε υπολογίσιμο βαθμό, τους συσχετισμούς και τις εκλογικές ισορροπίες της επερχόμενης αναμέτρησης για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύονται οι υποψηφιότητες που φημολογούνται αλλά δεν έχουν, επισήμως, ανακοινωθεί. Στην κορυφή της λίστας δεν είναι αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη που θεωρείται δεδομένη, αλλά του Παύλου Γερουλάνου, καθώς συνδέεται με τη στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και τις διεργασίες που συντελούνται στους κόλπους των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού – όσων τουλάχιστον δείχνουν να μην εκφράζονται από τις υπάρχουσες υποψηφιότητες.

Οι βολιδοσκοπήσεις της Χαριλάου Τρικούπη

Γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου έχει ήδη εκτυλιχθεί ένα έντονο παρασκήνιο καθώς τα επιτελεία όλων των υποψηφίων αναζητούσαν να μάθουν τις προθέσεις του ώστε να κάνουν τους υπολογισμούς τους.  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε «ένας δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ της Χ. Τρικούπη και του Παύλου Γερουλάνου. Κατά τις επαφές αυτές, δεν ζητήθηκε ευθέως από τον κ. Γερουλάνο να μην είναι υποψήφιος, αλλά εκπέμφθηκε το μήνυμα ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν ευπρόσδεκτη. Αλλωστε η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Γερουλάνος δεν ενδιαφέρεται τόσο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής όσο να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικοινωνία της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Γερουλάνο δεν έχει υπάρξει. Ωστόσο, είναι φανερό ότι στη μάχη για τις εκλογές θα χρησιμοποιηθούν και τα χαρτιά της επόμενης μέρας.

Κρίσιμες ψήφοι για τον πρώτο γύρο

Η «παράμετρος Γερουλάνου» θεωρείται κρίσιμη στην εξέλιξη και ενδεχομένως στην έκβαση της μάχης για την ηγεσία. Ο προβληματισμός που υπάρχει στο επιτελείο της προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά και ο υπολογισμός που κάνουν τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων είναι ότι η υποψηφιότητα αυτή είναι πιθανόν να αφαιρέσει από την κυρία Γεννηματά κρίσιμες ψήφους, προερχόμενες από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού, ικανές να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στο οποίο αποδίδεται μεγάλη σημασία.

Σενάρια για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου

Η υποψηφιότητα Γερουλάνου θα δώσει και πάλι τροφή στα σενάρια που αφορούν τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς θα συνοδευτεί από τη φημολογία ότι δεν έγινε ερήμην του. Ο πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται συνεχώς σε σενάρια, τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή του επιτελείου του. Πριν από μερικές μέρες το γραφείο Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ εξέδωσε μια αυστηρή διάψευση για δημοσιεύματα που ήθελαν να έχει γίνει μυστική σύσκεψη για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη διαδικασία εκλογής.

«Μια τέτοια συνάντηση δεν έγινε ποτέ» ανέφερε η ανακοίνωση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι επιτελείς των άλλων υποψηφίων που έσπευσαν να διαπιστώσουν αν ισχύει. Οι εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στη μάχη της ηγεσίας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσφέρει, όπως λέγεται, «χλιαρή» στήριξη στη Φώφη Γεννηματά.  Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός, όπως λέγεται, λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν επιβάλλει γραμμή, το αποκαλούμενο «μπλοκ» του δεν έχει, όπως φάνηκε το 2017, συμπαγή εκλογική συμπεριφορά. Αρκετοί υποστηρικτές του, στον δεύτερο γύρο, επέλεξαν να δώσουν την ψήφο τους στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνομιλία μόνο με Λοβέρδο

Σε ό,τι αφορά τον κ. Γερουλάνο, φροντίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Με τους υποψηφίους για την ηγεσία έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλήσει μόνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Από τα όσα μεταδίδουν συνομιλητές του, το ζήτημα της υποψηφιότητάς του δεν έχει κλείσει. Είναι ένα ορθάνοιχτο ενδεχόμενο. Ομως, όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν θα ήθελε να είναι απλά η τέταρτη υποψηφιότητα σε μια διαδικασία, ειδικά αν είναι αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στο ζητούμενο: να μεγαλώσει η παράταξη.

Η πορείατης πανδημίαςκαι ο χρόνοςτων εκλογώνΗ επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης προβληματίζει έντονα τη Χαριλάου Τρικούπη και τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία. Αν το φθινόπωρο η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πανδημίας, τότε θα δημιουργηθεί ζήτημα με την εκλογική διαδικασία και είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμά της. Οι διαδικασίες, επισήμως, θα ξεκινήσουν με την ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον Νοέμβριο. Αν όμως η χώρα, εκείνη την περίοδο βρίσκεται στο «κόκκινο», είναι βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα μετάθεσης των εσωκομματικών διαδικασιών. «Δεν γίνεται να βράζει η χώρα και εμείς να δίνουμε την αίσθηση ότι καιγόμαστε για τα του οίκου μας», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.Ετσι κι αλλιώς ο οδικός χάρτης για τις κάλπες δεν έχει οριστικοποιηθεί και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και πριν τη νέα έξαρση του ιού, υπήρχαν στο τραπέζι σενάρια με τις κάλπες για την εκλογή αρχηγού να στήνονται τους πρώτους μήνες του 2022. Τα σενάρια αυτά συνδέθηκαν με μια υποψία που υπήρχε στα επιτελεία των αντιπάλων της κυρίας Γεννηματά ότι η Χαριλάου Τρικούπη επεδίωκε να γίνουν οι εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να ξεκαθαριστεί, πριν από τις 3 Σεπτέμβρη, ο οδικός χάρτης για τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και οι εικόνες που έρχονται από το… φθινόπωρο δημιουργούν νέα δεδομένα στη σκακιέρα της κούρσας για την ηγεσία.

«Σχεδόν βέβαιη» η υποψηφιότητα Καστανίδη

Είναι πιθανό, ακόμα και αν ο κ. Γερουλάνος είναι υποψήφιος, να υπάρξει και μία ακόμη υποψηφιότητα, αυτή του Χάρη Καστανίδη (φωτογραφία). Συνομιλητές του κ. Καστανίδη εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του, την οποία με τρόπο κατηγορηματικό αποσυνδέουν με όλα τα σενάρια που εμπλέκουν το ΚΙΔΗΣΟ, «είναι σχεδόν βέβαιη». Απλά, όπως επισημαίνουν, θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις όταν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, για λόγους «θεσμικής δεοντολογίας»αλλά και γιατί είναι απρόθυμος να εμπλακεί «σε μια πρόωρη και πολιτικά βλαπτική συζήτηση που ήδη κάποιοι κάνουν».