Για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορωνοίού, μίλησε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Ιουλίου, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε:

«Σε δημοκρατία είμαστε, έχει δικαίωμα ο καθένας τηρώντας τα μέτρα, είναι βέβαιον άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με το αντιεμβολιαστικό κίνημα» ενώ, για τους λόγους που οι πολίτες μπορεί να διστάζουν να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό, υπογράμμισε ότι «διάφοροι λόγοι συμβάλλουν στη διστακτικότητα. Βλέπουμε νέα ραντεβού να μπαίνουν στο σύστημα. Έχει αυξηθεί το ποσοστό για νέα ραντεβού. Διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν. Στόχος μας είναι να καλύπτονται τα ραντεβού. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 500.000 νέα ραντεβού».

Τι είπε ο Θεμιστοκλέους για το ενδεχόμενο οριζόντιου υποχρεωτικού εμβολιασμού

Για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. πρωτοβάθμιας υγείας σχολίασε, «Είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει το μέτρο στις δομές και στα νοσοκομεία. Είναι στο τραπέζι του διαλόγου η υποχρεωτικότητα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων».

Ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, να πάμε σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι εμφανές ότι ο εμβολιασμός προστατεύει. Είναι δεδομένο δεν θα πάμε σε οριζόντιο lockdown και σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό» ενώ, για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και πάνω, είπε ότι αναμένεται η σύσταση της επιτροπής.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, ο εμβολιασμός προστατεύει», τόνισε, και υπογράμμισε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν, είναι «εξαιρετικά μικρό».

«Από τη στιγμή που ο εμβολιασμένος δεν νοσεί, δεν μεταδίδει», εξήγησε.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών κάτω των 12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για κάτι τέτοιο ενώ, ενημέρωσε, σε κάποιες κατηγορίες πολιτών υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου.