Καμία αλλαγή (ή έκπληξη) δεν επεφύλασσε για τη χώρα μας η νέα αναθεώρηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας, που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Ωστόσο, είχε αρκετές αλλαγές, με χώρες να αναβαθμίζονται ή να υποβαθμίζονται.

Η πιο δυσάρεστη αφορούσε την Ισπανία, όπου τα δημοφιλή θέρετρα των Βαλεαρίδων νήσων βγήκαν από την πράσινη λίστα και μπήκαν στην πορτοκαλί, λόγω της αυξημένης διασποράς της Δέλτα και της αύξησης των κρουσμάτων.

Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα όσοι Βρετανοί επιστρέφουν από την Ίμπιζα και την Μαγιόρκα θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, εφόσον είναι ενήλικοι και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στην πράσινη λίστα, ωστόσο, μπαίνουν την ίδια ώρα η Βουλγαρία, η Κροατία, όπως επίσης το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν.

Στο κόκκινο, που απαιτεί καραντίνα δέκα ημερών σε επιλεγμένο ξενοδοχείο,  υποβαθμίστηκαν η Κούβα, η Ινδονησία, η Μιανμάρ και η Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με τους κανόνες που διέπουν την πορτοκαλί λίστα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ τρεις ημέρες πριν την επιστροφή τους στη Βρετανία και κατά τη δεύτερη μέρα μετά την επιστροφή τους. Γλιτώνουν όμως την υποχρέωση να κάνουν επιπλέον τεστ, οκτώ μέρες μετά την επιστροφή τους.

Στην ίδια τη Βρετανία ο κορωνοϊός καλπάζει και πάλι, με τα κρούσματα σήμερα να έχουν εκτοξευτεί στα 42.302, αν και οι θάνατοι βρίσκονται στους 49.