Σφοδρή προσωπική επίθεση, στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παραπομπή ή όχι, του  Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel.

«Η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση είναι ένδειξη πολιτικής δειλίας και παραδοχή της πολιτικής του ήττας στο θέμα της προανακριτικής. Για πρώτη φορά στη ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράται να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Σήμερα είναι μία ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση, για τη Βουλή και για τον πρωθυπουργό… Για ένα πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων. Από τα Γερούν γερά, όταν η χώρα έδινε τη μάχη απέναντι στους δανειστές, μέχρι τα συλλαλητήρια για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα δηλώνει ότι τιμά… Μέχρι τα ψέματα και τις αθλιότητες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και αισχρά ψέματα που αμαυρώνουν τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή για να απαντήσουν, όπως αυτό για τον πατέρα μου».

«Αστείο το κατηγορητήριο»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας και ιδιαίτερα μετά το φιάσκο σας στην προανακριτική, δεν θα κάτσει ο Νίκος Παππάς. Κάθεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ διχασμού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πυροδοτεί μια σύγκρουση και ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός δεν διασύρει τον κ. Παππά, τον ΣΥΡΙΖΑ ή εμένα, αλλά διασύρει κάθε έννοια Δικαιοσύνης».

Χαρακτήρισε αστείο το κατηγορητήριο κατά του Νίκου Παππά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπόρεσαν να μας συγχωρήσουν ότι συμμετείχαν σε έναν έντιμο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό πληρώνει ο Παππάς. Ότι τους υποχρεώσαμε να συμμορφωθούν με τους νόμους που ισχύουν για κάθε πολίτη και επιχειρηματία σε αυτόν τον τόπο».

«Ο πρωθυπουργός κρύβεται διαρκώς»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στη διαχείριση τής πανδημίας και είπε για τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται διαρκώς. Έχει κάνει τους ειδικούς ασπίδα και αλεξικέραυνο. Μεταβιβάζει διαρκώς την ευθύνη αλλού. Στους πολίτες, τους υγειονομικούς, τους νέους, τους ανεμβολίαστους, αλλά αυτός πουθενά. 11 εκατ. πολίτες, 11 εκατ. ατομικές ευθύνες στον τόπο. Μόνο μια ευθύνη απουσιάζει διαρκώς, η ευθύνη του πρωθυπουργού. Ακολουθεί το δόγμα το διαίρει και βασίλευε».

Παράλληλα, χρέωσε στον πρωθυπουργό ότι «απέτυχε οικτρά και για αυτό και κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και διχαστικά τεχνάσματα».

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «ποιος θα πει όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών; Το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένοι. Να εμβολιαστεί και το άλλο 10%, αλλά μια τέτοια απόφαση ίσως θα είχε νόημα έξι μήνες πριν. Γιατί έρχεστε και ανοίγετε άγαρμπα αυτό το θέμα τώρα; Μια υπουργός σας άνοιξε και θέμα απολύσεων. Έχετε φετίχ με τις απολύσεις, είναι το φετίχ της παράταξής σας, σας διεγείρει η ιδέα των απολύσεων. Με αυτή τη συζήτηση κάνουν σαμποτάζ στο εμβολιαστικό πρόγραμμα (…) Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο του κ. Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τον κόσμο. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης και της διχαστικής ρητορικής. Ο εμβολιασμός όλων είναι απαραίτητος. Κανείς δεν θα είναι ασφαλής εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Όμως ο εμβολιασμός δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθερη επιλογή του καθενός. Μόνο μια κυβέρνηση που έχει χάσει το μέτρο, θα μπορούσε να σκεφτεί να προσφύγει σε τέτοιες πρακτικές».