Ο μεταγραφικός σχεδιασμός των ομάδων της Euroleague συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το πλάνο δεν περιέχει μόνο την απόκτηση παικτών που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ρόστερ, αλλά και την ανανέωση των συμβολαίων σε ήδη υπάρχοντες στο σύνολο.

Ήδη μεγάλα ονόματα που ήταν ελεύθεροι να υπογράψουν σε όποιο σύλλογο επιθυμούσαν, αποφάσισαν τελικά να παραμείνουν πιστοί στην ομάδα τους και to10.gr παρουσιάζει τις 4+1 πιο σημαντικές ανανεώσεις του καλοκαιριού – μέχρι αυτή την στιγμή – στην κορυφαία μπασκετική διασυλλογική διοργάνωση.

1.Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού παρέμεινε στο «τριφύλλι» για τα επόμενα δύο χρόνια. Ήρθε στους «πράσινους» το 2018 και έκτοτε έχει πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι αλλά ο 27χρονος φόργουορντ αποφάσισε να μείνει, έχοντας πειστεί από το πλάνο που του ανέλυσε ο Δημήτρης Πρίφτης και όντας έτοιμος να ηγηθεί του συνόλου με στόχο μια καλύτερη πορεία από την περσινή στην Ευρωλίγκα, όταν και ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην 16η θέση.

Ο Παπαπέτρου πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του τη σεζόν που πέρασε, μετρώντας 12,1 πόντους, 4,1 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ σε 27 αγώνες Ευρωλίγκας και 13,8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ σε 28 αγώνες της Basket League, όπου αναδείχθηκε και MVP του πρωταθλήματος.

2.Βασίλιε Μίτσιτς

Ο Σέρβος πόιντ γκαρντ παραμέλησε τις σειρήνες του ΝΒΑ και θα παραμείνει στην Εφές μέχρι το 2024. Στην τουρκική ομάδα έχει βελτιώσει κατά πολύ το παιχνίδι του και μαζί με τον Διόσκουρό του, Σέιν Λάρκιν συνθέτουν το πιο φονικό δίδυμο περιφερειακών στην Ευρώπη. Η περσινή χρονιά ήταν μαγική για τον Μίτσιτς τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Αναδείχθηκε με την Εφές πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα, ενώ στο τουρκικό πρωτάθλημα διέλυσαν την Φενέρ στον τελικό και έκαναν το εγχώριο νταμπλ.

Ο 27χρονος πήρε σπίτι του τα βραβεία του ΜVP, καθώς αναγορεύτηκε Πολυτιμότερος Παίκτης τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και του Final-4 της Ευρωλίγκας. Μέτρησε 16,7 πόντους, 4,9 ασίστ και 2,6 ριμπάουντ σε 40 αγώνες της διοργάνωσης, ενώ οι αριθμοί του εκτοξεύτηκαν στα κρίσιμα ματς στο τελικό τουρνουά, όπου απέναντι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα είχε 25 πόντους, 5,5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1,5 κλεψίματα.

3.Νεμάνια Νέντοβιτς

Ο δεύτερος Σέρβος της λίστας και ο δεύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο ΟΑΚΑ μέχρι το 2023. Ο 30χρονος σούπερ σκόρερ μέτρησε σε 25 αγώνες Ευρωλίγκας 16 πόντους (πέμπτος στην σχετική κατηγορία), 3,7 ασίστ και 1,9 ριμπάουντ, σουτάροντας με 51,2% στα δίποντα. Highlights της φετινής του παρουσίας ήταν τα παιχνίδια απέναντι σε Μακάμπι και Βιλερμπάν όπου πέτυχε 39 και 33 πόντους αντίστοιχα.

Η σεζόν όμως δεν ολοκληρώθηκε τον καλύτερο τρόπο, καθώς ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον κορωνοϊό, με τους γιατρούς να του απαγορεύουν να αγωνιστεί εξαιτίας των αρρυθμιών στην καρδιά του. Απόρροια αυτού του γεγονότος ήταν και η μη συμμετοχή του στο Προολυμπιακό τουρνουά του Βελιγραδίου.

4. Κόρι Χίγκινς

Ο άνθρωπος που έστειλε την Μπαρτσελόνα στον τελικό της Ευρωλίγκας, παρέμεινε «Μπλαουγκράνα» μέχρι το 2024. Ο Χίγκινς αποτελούσε ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας του Γιασικεβίτσιους, βοηθώντας την να φτάσει στο Final-4 και στην κατάκτηση της Liga Endesa μετά από εφτά χρόνια. Ο 32χρονος σούτινγκ γκαρντ μέτρησε σε 39 της ευρωπαϊκής διοργάνωσης (όλες ως βασικός), 13,1 πόντους, 2,4 ασίστ και 2,1 ριμπάουντ, σουτάροντας με 50,2% στα δίποντα και 93,7% στις βολές.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα οι αριθμοί του ήταν 10,5 πόντοι, 2,5 ασίστ και 2,1 ριμπάουντ. Έφταναν όμως για να επιστρέψει η Μπαρτσελόνα στο θρόνο, ενώ ο ίδιος, αν εξαντλήσει το νέο του συμβόλαιο, θα συμπληρώσει πενταετία στην Καταλονία.

5.Μίλος Τεόντοσιτς

Ο Τεόντοσιτς μπορεί να μην αγωνίζεται σε ομάδα της Ευρωλίγκας, αλλά η ποιότητα του είναι για το υψηλότερο επίπεδο, Γι΄αυτό και η ανανέωση με την Βίρτους Μπολόνια του Eurocup μέχρι το 2023 ήταν μια μεγάλη κίνηση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Σέρβος αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης, χωρίς ωστόσο να οδηγήσει τους Ιταλούς στους τελικούς, που θα σήμαινε συμμετοχή στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου.

Ο 34χρονος μέτρησε 15,4 πόντους, 6,9 ασίστ και 3 ριμπάουντ, με 61,2% στα δίποντα σε 19 συμμετοχές. Πήρε όμως «εκδίκηση» για την ευρωπαϊκή αποτυχία, κερδίζοντας με την Βίρτους το πρωτάθλημα απέναντι στην Αρμάνι με 4-0, μετά από 20 χρόνια. Ο Τεόντοσιτς είχε 17,4 πόντους, 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ στα πλέιοφ και πήρε το βραβείο του MVP.