Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στον κόσμο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού συζητάει στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν η κυρία Σοφία Σακοράφα, Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και η κυρία Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης – Ψυχολόγος – Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

«Άμεσα, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό στους συλλόγους, να υπάρχει ένα άτομο αναφοράς, που να είναι εξειδικευμένο και στο οποίο θα μπορούν τα θύματα να απευθυνθούν. Θα πρέπει να είναι ένα άτομο που να έχει οικειότητα (με τους αθλητές) και να μπορούν να το εμπιστευτούν», επισήμανε η κυρία Μπεκατώρου.

«Το βασικό πρόβλημα είναι το θέμα ισότητας. Το θέμα ισότητας μεταξύ των ανθρώπων. Δεν έχουμε αποδεχθεί ότι όλα τα φύλα έχουν τα ίδια δικαιώματα, κι αυτό φαίνεται από την ηγεσία μέχρι τη βάση», υπογράμμισε.

«Η δικιά μας η ομοσπονδία βγήκε με την ίδια λογική όπως πριν. Άνθρωποι που καταχράστηκαν 30 χρόνια την εξουσία. Ταλαιπώρησαν και κακοποίησαν αθλητές. Τον Οκτώβριο θα γίνει η δίκη του κ. Κακλαμανάκη που βρέθηκε μέσα στη Βουλή και παρουσίασε τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και χρειαζόμαστε να πάρουμε μέτρα. Υπάρχει η θέληση αλλά ακόμα δεν λειτουργεί το σύστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η χρυσή Ολυμπιονίκης που έγινε η «σπίθα» για το ελληνικό #metoo.

«Σπάσαμε το απόστημα αλλά δεν το εξαφανίσαμε»

Από την πλευρά του ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στις 13 πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων και δεσμεύτηκε πως η συντριπτική τους πλειοψηφία (12) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως «σπάσαμε το απόστημα (της σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό) αλλά δεν το εξαφανίσαμε» και αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του μητρώου προπονητών ως μια «απολύτως αναγκαία διαδικασία, για να ξέρουμε σε ποιους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας».