«Δόλιον εμβόλιον και δεινόν, παρασκευασμένον, υπ’ ανόμων εταιρειών, χρήσει αντιχρίστω, εμβρύων εκτρωθέντων…». Το εν λόγω «τροπάριο» έκανε την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο πριν από μερικούς μήνες, όμως φαίνεται ότι δεν κατέκτησε τις καρδιές και τις ψυχές των πιστών, αφού ο «μελωδός» του δεν διαθέτει γύρω του ισχυρό κύκλο πιστών.

Ωστόσο η άρνηση του εμβολιασμού σε ορισμένους συντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους αποτελεί ένα ισχυρό, υπαρκτό φαινόμενο. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι 12 μητροπολίτες μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συγκεντρωθούν σε 48 ώρες στη Μονή Πετράκη και, όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση της Εκκλησίας θα προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου προς τον λαό και θα καλέσει τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους πιστούς να εμβολιαστούν. Οι βαρύτατες απώλειες σε ζωές ακόμα και μέσα στο σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν τους «αυστηρούς της πίστης» για την επικινδυνότητα της ασθένειας.

Και στον ελλαδικό χώρο την τελευταία εικοσαετία αναπτύχθηκαν ομάδες οι οποίες δεν επηρεάζονται από τη Σύνοδο. Αντίθετα, την κατηγορούν για ενδοτισμό.

Οι απείθαρχοι

Η πορεία των δύο μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων κ. Σεραφείμ, για τους οποίους η Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τους απευθύνει συστάσεις ή θα παραπεμφούν σε ανάκριση και στη συνέχεια σε εκκλησιαστικό δικαστήριο, αποδεικνύει την κατάσταση που κυριαρχεί. Οι δύο αρχιερείς όπως και δεκάδες κληρικοί ανά την ελληνική επικράτεια, δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για το ωράριο των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο επί χρόνια οι μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας και Ακαρνανίας είχαν το δικό τους «μπαϊράκι» και ουδείς ασχολήθηκε μαζί τους. Προερχόμενοι από τις εκκλησιαστικές οργανώσεις έβαλλαν διαρκώς κατά σημαντικών αποφάσεων της Συνόδου. Οι συνομιλίες με την Αγία Εδρα, η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2016 στην Κρήτη, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών, και η ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μερικά μόνο από τα θέματα για τα οποία εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά της Ιεράς Συνόδου. Και κοντά στις θέσεις και στις απόψεις τους βρίσκονται πολλοί αρχιερείς εντός και εκτός των τειχών της χώρας.

Σε επαγρύπνηση

Ωστόσο ουδείς ασχολήθηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες κληρικοί και μοναχοί που έχουν τις ίδιες ακριβώς απόψεις. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν εάν χρειαστεί τους κ.κ. Κοσμά και Σεραφείμ.

Και ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι ο Νομός Φλωρίνης αποτελεί τον «ουραγό» στους εμβολιασμούς στη χώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι βαθιά θρησκευόμενοι και ο Μητροπολίτης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος πνευματικό παιδί του αοίδιμου Αυγουστίνου Καντιώτη, όμως μέχρι σήμερα ορισμένοι κληρικοί, μοναχοί και πιστοί αρνούνται τον εμβολιασμό.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, η διοχέτευση πληροφοριών ότι  στα εμβόλια χρησιμοποιείται υλικό από εκτρώσεις, τα μικροτσίπ παρακολούθησης, βρίσκουν ώτα ακουόντων και σε ορισμένους από τους πιστούς, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του κλεισίματος των ναών κατηγορούσαν και κατηγορούν τη διοίκηση της Εκκλησίας για ενδοτισμό στις εντολές του «Καίσαρα».

Νέα επιστράτευση Τσιόδρα

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας θα συναντηθούν σήμερα για μία ακόμα φορά με τα μέλη της Συνόδου για να παρουσιάσουν την κατάσταση που κυριαρχεί. Προερχόμενος από τις εκκλησιαστικές οργανώσεις ο κ. Τσίοδρας έχει επιστρατευθεί πολλές φορές για να πείσει αρχιερείς και πιστούς. Ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει και τον διαγκωνισμό των αρχιερέων για το ποιος είναι ο πιο προοδευτικός ή πιο πιστός.