Στον «πάγο» μπήκε το σχέδιο για μεικτούς και αμιγώς για εμβολιασμένους κλειστούς χώρους στην εστίαση, καθώς η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα «χτύπησαν» τη χώρα μας εν μέσω καλοκαιριού.

Η εστίαση παραμένει «ζωντανή» κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, ωστόσο οι κλειστοί της χώροι θα λειτουργήσουν τελικά μόνο για εμβολιασμένους από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σε μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσσοτάκης.

Τι θα ισχύει στην εστίαση για εμβολιασμένους και μη

Οι εμβολιασμένοι, λοιπόν, θα απολαμβάνουν το προνόμιο να κάθονται και μέσα σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στους ανοικτούς χώρους, οπότε βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σε αυτούς θα επιτρέπονται τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη.

Επιπλέον, στους χώρους ψυχαγωγίας – είτε ανοικτούς είτε κλειστούς – θα επιτρέπονται μόνο καθιστοί πελάτες και όχι όρθιοι για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακόμα, τα καταστήματα εστίασης θα έχουν πλέον τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, με τους ελέγχους να είναι αυστηροί. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, και προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις η πληρότητα αναμένεται να προσδιοριστεί στο 85%.

«Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα προαναφερθέντα μέτρα θα εξειδικευθούν σήμερα Τρίτη, στις 12:30, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αναμένεται εξάλλου να παρουσιαστεί το ειδικό app με το οποίο θα γίνεται η αναγνώριση της γνησιότητας των πιστοποιητικών των εμβολιασμένων από τους καταστηματάρχες της εστίασης.