Την ικανοποίησή του για την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από ανάρτηση που έκανε στο twitter.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά και οι διαδικασίες για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στον βιώσιμο και ψηφιακό χώρο επιταχύνονται, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες».

Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν αρχικά από την Επιτροπή.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει ακόμη 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που θα «ανεβάσει» το συνολικό ύψος στα 7,5 δισ. ευρώ.