Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός: «Έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμα ότι ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός όλου του προσωπικού -υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού- των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ.

Πιο αναλυτικά είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους των Κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, των Στεγών Αυτόνομης διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των Μονάδων φροντίδας χρόνιων πασχόντων, των Κλειστών Μονάδων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, των Μονάδων Περίθαλψης Χρόνιων Πασχόντων, των Οικοτροφείων, των Ειδικών Ιδρυμάτων, των Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας, των Κέντρων ειδικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι έχουμε τους 9.330.000 εμβολιασμούς και το πρόγραμμα δυναμώνει συνεχώς. Ωστόσο μετά από πολύ καιρό οι εισαγωγές covid στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 100.