Πολιτικές διαστάσεις δίνει ξεκάθαρα η Τουρκία στα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αποστολή της Γαλατάσαραϊ, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει εμπρηστική ανακοίνωση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση, η Άγκυρα βρίσκει την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για «αυθαίρετες ενέργειες» και «κακομεταχείριση» αλλά και αγενή συμπεριφορά.

Δήλωση μέσω Twitter έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» στάση της Ελλάδας.

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του και του εξήγησε ακριβώς τι συνέβη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατάσαραϊ πήγε στην Αθήνα με ιδιωτική πτήση για ένα φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Απέχει πολύ από την ευγενική συμπεριφορά και την καλή πίστη να μην θεωρούνται έγκυρα τα μοριακά τεστ που διεξήχθησαν από την ομάδα μας και τα οποία είναι αρνητικά με αποτέλεσμα να ζητηθεί από την ομάδα να υποβληθεί εκ νέου σε έλεγχο.

Λόγω αυτής της αυθαίρετης ενέργειας και της κακομεταχείρισης, η ομάδα μας δικαίως επέστρεψε στη χώρα μας χωρίς να μπει στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας με τέτοια συμπεριφορά δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στη χώρα μας ακόμα και στο πεδίο των σπορ.

Τι απαντά ο Νίκος Χαρδαλιάς

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου».

«Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».

«Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας» αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της» καταλήγει η ανακοίνωση.