H Eυρωπαϊκή Ενωση επέστρεψε στις αγορές ομολόγων με την τρίτη έκδοση χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU λίγο πριν η παραδοσιακή θερινή ραστώνη κυριαρχήσει στις κεφαλαιαγορές.

Η Ε.Ε. επιδιώκει να αντλήσει 10 δις ευρώ μέσω 20ετούς ομολόγου. Η ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 81 δις ευρώ, ποσό αρκετά μικρότερο από το ρεκόρ των 145 δις ευρώ που κατέγραψε η έκδοση κοινωνικού ομολόγου πέρυσι. Η Ε.Ε. επίσης θα αντλήσει 5,25 δις ευρώ μέσω της έκδοσης 10ετών χρεογράφων, με τη ζήτηση να ξεπερνά 47 δις ευρώ. Το 10ετές χρεόγραφο τιμολογήθηκε στις 6 μονάδες βάσης κάτω από τα mid swaps, ενώ το 20ετές θα τιμολογηθεί 7 μονάδες πάνω. Και οι δύο τιμές βρίσκονται περίπου μία ή δύο μονάδες βάσης μέσα στην υπάρχουσα καμπύλη της Ε.Ε. Αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι παρότι η διάθεση των επενδυτών για τα ομόλογα της Ε.Ε. παραμένει ισχυρή, η ζήτηση τελικά ίσως δεν φτάσει στα επίπεδα των δύο προηγούμενων εκδόσεων δεδομένης της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά εν όψει της θερινής περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε την παρθενική της έκδοση με 10ετές ομόλογο τον προηγούμενο μήνα προσελκύοντας 142 δις ευρώ σε προσφορές. Ακολούθησε η έκδοση χρεογράφων πενταετούς και 30ετούς διάρκειας που συνολικά προσέλκυσαν προσφορές άνω των 171 δις ευρώ. Η Ε.Ε εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 εκατ ευρώ.